Tech

Halál, celebek és vakolás: erre keresnek a magyarok

Megérkezett a Google idei statisztikája: ha tényleg ezekre kíváncsiak a legtöbben itthon, eléggé el lehetünk keseredve.

Magánbeszélgetésekben gyakran szóba kerül, hogy egyre sekélyesedik, butul a népesség, nem érdekli már az embereket a kultúra, vagy az igazi értékek, csak a tömegtermékek és az arcukba tolt, irányított tartalmak. Persze mindig vannak olyanok a társalgásban, akik szerint ez túlzás, még van esély, az emberek alapvetően jók és okosak. Nos, a Google idei keresési statisztikái szerint mégis azt kell mondanunk, hogy Magyarország megérett a vogonokra. Ja, hogy kik azok a vogonok? Tessék kiguglizni, legalább valami értelmes keresés is lesz az interneten.

A Google által kiadott közleményben nem csak az abszolút keresési toplistát találjuk meg, hanem különféle témakörök szerint csoportosítva is böngészhetünk az év leggyakoribb keresőkifejezései között. De persze indítsunk az összesítéssel:

1. Való Világ 6.
2. vb 2014
3. választás 2014
4. Schumacher
5. Conchita Wurst
6. Aleska Diamond
7. Eurovision 2014
8. Robin Williams
9. iPhone 6
10. 2048

Már itt is előbújik némi társadalomkritika. Ugyan ott az örök toplistás foci, és azért az idei választások is érdekelték a netezőket (tetszettek volna többen kimozdulni, mondjuk az urnákig), de az abszolút erőnyerő mégis a butaságot és bunkóságot piedesztálra emelő thrash-reality, a Való Világ 6. A lista első sportolója azért volt fontos, mert élet-halál között lebegett, az első énekese azért, mert szakállas nő, az első celebje azért, mert pornós, az első külföldi színésze pedig azért, mert meghalt. Szomorú.

De akkor boncolgassuk tovább a listát, nézzük mindezt személyekre lebontva.

1. Aleska Diamond
2. Bajor Imre
3. Berki Krisztián
4. Győzike
5. Novák Angéla
6. Szöllősy Csák Gergely
7. Kállay Saunders András
8. Bódi Sylvi
9. Hódi Pamela
10. Csala Zsuzsa

Durvák leszünk: pornós, halott, semmirekellő botrányceleb, semmirekellő botrányceleb, transznemű, kicsit később még egy celeb (sőt, a celeb barátnője, aki attól lett celeb, hogy a celeb barátnője, értitek…), és még valaki, aki azért lett megint érdekes, mert elhunyt. Mintha az egész ország egy felturbózott bulvármagazinnak fogná fel az internetet. Arra keresnek, ami botrányos, amin nyelvet lehet köszörülni, vagy aki meghalt. Egyébként az itthon keresett külföldi személyek között is találunk ezzel a trenddel egyezőket a toplistában: Schumacher és Bianchi a baleset miatt, Robin Williams és Philip Seymour Hoffman a haláluk miatt kerülhetett a “csúcsra”.

A tévéműsorok kapcsán se szebb a helyzet. Nézzük csak:

1. Való Világ 6
2. Eurovision 2014
3. Éjjel Nappal Budapest
4. A dal 2014
5. Sztárban Sztár
6. Édes Élet
7. Oscar 2014
8. Rising Star
9. X Faktor 2014
10. Violetta

A csúcson a thrash-reality, aztán harmadik egy valóságosnak álcázott sorozat, hatodik még egy reality. Ezen kívül a tehetségkutatók és hibihabos zenés műsorokra kíváncsiak a honfitársak, és igen, a tizedik helyre konkrétan egy argentin szappanopera fért fel. Az emberek Violetta titkaira kíváncsiak! Tényleg! Mindjárt folytatjuk a cikket, csak kicsit elvonulunk sírdogálni.

Na jó, folytassuk azzal, mire keresnek a magyarok, ha elakadnak valamiben és segítségre vágynak. Tessék újra felkészülni.

1. vakolás hogyan
2. hogyan randizzunk
3. hogyan együnk pálcikával
4. hogy legyek menő
5. hogyan öltözködjek
6. paypal hogyan
7. hogyan fogytak le
8. hogyan rajzoljunk arcot
9. hogyan romantikázzunk
10. hogyan értékesítsünk

Mindamellett, hogy a lista hozadékaként nemsokára írunk egy cikket a PayPal használatáról, ismét döbbenhetünk megfelé. A vakolás ezek szerint többeket érdekel, mint a randi (hacsak nem arról van szó, hogy randizni mindenki tud, vakolni meg jóval kevesebben). A távol-keleti éttermek terjedése a pálcikák használatának megismerésére is lehetőséget ad, de ha valaki tényleg az interneten talált választ a “hogyan legyek menő” kérdésre, nagyon kérjük, jelentkezzen, és meséljen a sikerélményeiről. Az utolsó toplistás helyezés pedig csak azt jelentheti, hogy végérvényesen a reményvesztett biztosítási alkuszok és a váratlanul becsengető ügynökök országa lettünk.

A nemzetközi összesítés azért már árnyaltabb képet ad, bár itt is vezet a haláleset miatt újra felfedezett színész, és megjelenik a szakállas énekesnő, de legalább valóságshow és agyatlan celeb nem került a listára:

1. Robin Williams
2. World Cup
3. Ebola
4. Malaysia Airlines
5. ALS Ice Bucket Challenge
6. Flappy Bird
7. Conchita Wurst
8. ISIS
9. Frozen
10. Sochi Olympics

A 70-nél is több országból gyűjtött keresési adatok alapján leszűrt érdekességeket a google.com/trends/2014 oldalon lehet tovább böngészni. Adat pedig volt bőven, hiszen 2014-ben megközelítőleg 60 billiárd (azaz harvanezer-milliárd) weboldalt számlált az internet, ez 2008-ban még “csak” ezermilliárd volt. Ráadásul a keresett kifejezések száma is egyre bővül, 100 Google-keresésből 15 olyan, amit még senki nem keresett azelőtt. A magyar lista nagy része fölött azonban még mindig nem tudtunk teljesen napirendre térni… Vajon teljesen a valóságtúl elrugaszkodott álom, hogy egyszer majd értéket képviselő zenekarok, még élő, nagy színészek, értelmes és előremutató tippek lesznek a magyar Google toplistán? Nyugalom, a “becsületes politikus” nem véletlenül maradt le a listáról, az már a sci-fi kategória.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik