Tech

Óriási áfacsalás: lekapcsolták a játékkonzolboltot

A Konzolok Szervize raktárában múlt héten razziázott a NAV. A nyomozás ellenére a webshop újra működik.

Múlt csütörtökön videojátékos weboldalakon, fórumokon és a Facebookon egyaránt végigsöpört a hír, miszerint az egyik neves konzolboltra kifejezetten nagy erőkkel csapott le az adóhivatal. A Hunyadi téren található Konzolok Szervize üzlet raktáraiból az adóellenőrök csatárláncban pakolták ki az árukészletet, többek között a legújabb PlayStation 4 és Xbox One játékkonzolokat egy teherautó platójára, miközben a térre vezető utcákat több irányból is lezárták. Aznap a bolthoz kapcsolódó webáruház is elérhetetlenné vált.

A NAV azóta közleményben is megerősítette, hogy az akció egy bűnszövetkezet ellen irányult, amelyet egy fővárosi helyszínről irányítottak, de a forgalmazás az egész országra kiterjedt. A terjesztőkkel kapcsolatban álló boltok jelentősen olcsóbban tudták kínálni az árukat, mivel a központi kereskedő jelentős mértékű áfát csalt az importálás során. A NAV gyanúja szerint az árut egy európai közösségi tagállamban bejegyzett cég nevében szerezték be belföldi nagykereskedőktől, számlával, de nettó áron, közösségi beszerzésként. Ezután az áru kisebb részét szabályosan értékesítették ugyan, nagyobb részét azonban a külföldi cég papíron fiktív cégnek vagy cégeknek adta tovább. Ezek már a nettó áron vásárolt áruk után állítottak ki áfás számlát, mintha azt valóban megfizették volna, ezután pedig az árut jóval olcsóbban webáruházaknak és vidéki kisboltoknak értékesítették tovább.

Az áfacsalás teljes értéke akár a kétmilliárd forintot is elérheti. Az ügy nagyságára jellemző, hogy öt megyében összesen 85 adóellenőr, pénzügyi nyomozó, revizor és informatikai szakértő összehangolt munkájára volt szükség, az eljárás során 67 millió forint értékű játékkonzolt foglaltak le, darabszámra hétszáznál is többet. Jelenleg bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás címén folyik a nyomozás.

Az esetben csak az a furcsaság, hogy a razzia, valamint a hivatalos közlemény óta újra üzemel a Konzolok Szervize webáruház, mintha mi se történt volna, az eseményekre oldalukon semmi nem utal.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik