Tech

Bankautomatákra támadnak a hackerek

Minden jel arra mutat, hogy a kiberbűnözők 2015-ben egyre komolyabb támadásokat indítanak az ATM-ek ellen.

A kiberbűnözők magabiztossága egyre csak nő: eddig a banki szolgáltatásokat felhasználói oldalról támadták úgy tekintették, hogy ők a leggyengébbek a biztonsági láncban. Azonban a Kaspersky Lab szakértői arra számítanak, hogy jövőre már célzottan a bankok ellen indíthatják a támadásokat, és a csalók nem fognak itt megállni. Attól tartanak a szakemberek, hogy a kiberbűnözők olyan malware-eket fejlesztenek és vetnek be, amelyekkel közvetlenül tudnak készpénzhez jutni az ATM-ekből. A pénzügyi kibertámadásokon felül az is valószínűsíthető, hogy 2015-ben gyarapodik az Apple eszközöket érintő adatvédelmi és biztonsági fenyegetések száma, továbbá kiújulnak az internetre kapcsolódó készülékeket érintő félelmek is, amelyek arra vonatkoznak, hogy a hackerek többek között a hálózati nyomtatókon keresztül hatolhatnak be a vállalati hálózatokba.
                                         
Erre számíthatunk jövőre:
– Virtuális fizetési rendszerek ellen irányuló támadások, amelyek kiterjedhetnek az Apple Pay-re is.
– ATM-ek ellen intézett közvetlen támadások.
– Malware incidensek, amelyek során a bankok rendszerét célzott kibertámadással közvetlenül törik fel.
– Még több “internet-vérzés” történet: veszélyes sebezhetőségek jelennek meg régi kódokban, amelyek az internetes infrastruktúrát fenyegetéseknek teszik ki.
– Valódi támadások nyomtatók és egyéb, internetre kapcsolódó készülékek ellen, amelyek lehetővé teszik egy képzett hacker számára, hogy behatoljon vállalati hálózatokba és azokban oldalirányú mozgást végezzen.
– Az OSX rendszer ellen irányuló rosszindulatú szoftver, amelyet torrenteken és kalóz szoftvercsomagokon keresztül terjesztenek majd.
– Változás a működésben: a nagyobb szereplők kisebb egységekre bomlanak, amelyek egymástól függetlenül tevékenykednek. Az eredmény egy szélesebb körű támadási bázis, többféle típusú, több forrásból indított támadással.
 
Egy friss nyomozás során a szakértők olyan támadásra bukkantak, amelynél feltörték egy könyvelő számítógépét, és egy nagyobb összegű átutalást indítottak egy pénzügyi szervezeten keresztül. Ez egy új trend megjelenését mutatja: a közvetlenül a bankokat célzó támadásokat. Ha egyszer a támadók bejutnak egy bank hálózatába, elég információhoz jutnak ahhoz, hogy pénzt tulajdonítsanak el közvetlenül a banktól az alábbi módokon:
– Távolról vezérelt ATM készpénz-kivétel.
– SWIFT átutalások indítása különböző felhasználói fiókokból.
– Online banki rendszerek manipulálása átutalások háttérben való indításához.

 

Jelentősen nőtt a készpénzfelvételre szolgáló bankautomaták (ATM-ek) elleni támadások száma az idén: számos incidens történt és a bűnüldöző hatóságok kapkodva reagáltak a világszerte fennálló válsághelyzetre. Mivel a legtöbb ilyen rendszer Windows XP-vel működik, és fizikailag is támadásoknak van kitéve, ezért már alaphelyzetben rendkívül sebezhető. “Arra számítunk, hogy 2015-ben fejlettebbé válnak ezek az ATM támadások, mégpedig célzott rosszindulatú módszerekkel próbálnak majd bejutni az automaták “agyába”. A következő lépés pedig az lesz, hogy a támadók a banki hálózatokat fogják feltörni, és ezt a hozzáférést használják fel ahhoz, hogy valós időben manipulálják az ATM gépeket” – mondta Alexander Gostev, a Kaspersky Lab Globális Kutató és Elemző Csapatának vezető biztonsági szakértője.
 
Ezenkívül arra számíthatunk, hogy a bűnözők minden lehetőséget megragadnak majd a fizetési rendszerek megcsapolására. Ezek a fenyegetések kiterjedhetnek az új Apple Pay-re is, amely NFC-t (Near Field Communications) használ a fogyasztói tranzakciók kezelésére. Ez a piac megérett a biztonsági kutatásokra, és várjuk a sebezhetőségi figyelmeztetések megjelenését az Apple Pay, a virtuális tárcák és más virtuális fizetési rendszerek gyengeségeire vonatkozóan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik