Tech

Fa és karbonszál az új prémium fényképezőgépen

A Hasselblad most ismét hallat magáról, még pedig egy különleges kompakt fényképezőgép révén.

A kiváló minőségű és nem éppen két filléres árú fotómasináiról ismert Hasselblad először 2012 őszén nyitott relatíve szélesebb rétegek felé, még pedig a Sony NEX-7-re épülő, 7000 dolláros Lunar révén. Aztán tavaly nyáron kijött a Sony RX100-ra épülő Stellar, most pedig megérkezett a gyártó legfrissebb újdonsága, a Sony RX100 II alapokon nyugvó Stellar II.

Első pillantásra nem sok különbség fedezhető fel az RX100 II és a Stellar II között, leszámítva a különleges anyagokból készülő és egyedi formájú markolatot. A kereskedelmi forgalomban heteken belül felbukkanó, 1650 dollárba kerülő Stelar II megrendelői számos különböző fa alapanyag, illetve akár karbonszál közül is választhatnak a markolat kapcsán.

 

A Hasselblad Stellar II egy fémvázas, prémium kategóriás kompakt digitális fényképezőgép, melynek egyediségét a hatalmas méretű képérzékelő adja. Az elődhöz képest a felbontást nem emelték meg, azonban a szenzort egy újgenerációs példányra cserélték a fejlesztők. A változatlanul 20,2 megapixeles effektív felbontású és 1 colos méretű hátsó megvilágítású Exmor R CMOS képérzékelő a gyártó közlése szerint gyenge fényviszonyok mellett mintegy 40 százalékkal érzékenyebb elődjénél. A legnagyobb választható fotófelbontás 5472×3648 pixel, a képarány 4:3, 3:2, 16:9 és 1:1 lehet, a fényérzékenység pedig ISO100 és ISO25600 között állítható.

A 102x58x38 milliméter méretű, illetve 281 gramm tömegű készülék nagykapacitású lítium-ion akkumulátora egy feltöltéssel mintegy 350 felvétel elkészítését teszi lehetővé. A 3 colos képátlójú és 1,2 millió képpontos Xtra Fine WhiteMagic TFT LCD ugyan továbbra sem érintésérzékeny, viszont immár dönthető (felfelé 84 fokban, lefelé 45 fokban). Az objektív 3,6x-os optikai zoomot biztosít, nagylátószöge 28 milliméteres, tele állásban pedig 100 milliméteres fókusztávolsággal bír. Újdonság a felső élen megjelent Multi Interface Shoe, mely nemcsak külső vaku, hanem elektronikus képkereső, vagy sztereó külső mikrofon csatlakoztatását is lehetővé teszi. Említést érdemel tovább a Wi-Fi adatátvitel, az NFC támogatás, a Full HD felbontású videófelvevő, a 10 fps sebességű sorozatfelvevő, illetve az integrált vaku. Több mint valószínű egyébként, hogy a Hasselbladnak ez az utolsó Sony-alapú terméke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik