Tech

Fekete Péntek: hatalmas akciókra nyílnak a pénztárcák

Ma egész nap brutális leárazások várhatók, nagyot szakíthat, aki gyors. A tengeren túlról érkezett új "népszokás" akár a vékonyabb pénztárcájú vevőknek is kihagyhatatlan lehet. Az egyik üzletlánc honlapját már megbénították a vásárlók.

A Black Friday, vagyis a Fekete Péntek az Egyesült Államokban hivatalosan a hálaadást követő pénteki nap: mivel a hálaadás november negyedik csütörtökén, vagyis idén november 27-re esik, ezért idén a Black Friday napja november 28, értelemszerűen péntek. A Fekete Péntek kifejezést először az 1960-as években kezdték használni, és ez a nap a hatalmas áruházi leértékelésekről szól, olyannyira, hogy az USA-ban erre a napra sokan szabadságot vesznek ki, és megrohamozzák a hagyományos és online boltokat. Sokan ezt a napot tartják a szigorúan vett karácsonyi bevásárlószezon kezdetének, az elnevezés pedig az egyik forrás szerint onnan ered, hogy az utak és a járdák ezen a napon olyannyira tele vannak vásárlókkal, hogy azok teljesen “feketék”, vagyis telítettek lesznek. Mások szerint ezen a napon az eladók jelentős veszteségekkel árulnak, tehát ha csak az aznapi forgalmat nézzük, a csúnya mínusz bizony fekete napot jelenthet számukra (de természetesen a vevők számában, és a marketing-értékben jócskán megtérül a dolog).

A Black Friday fogalma az utóbbi években a hazai kötudatba is beszivárgott, és szépen lassan egyre több hazai kereskedelmi szereplő lát fantáziát ebben a hatalmas forgalmat generáló napban. Érdekesség, hogy Magyarországon egyes boltokban egy héttel korábban van Fekete Péntek, hiszen az Extreme Digital és a Media Markt már a mai napon, november 21-én megtartja ezt a jeles napot. Az Extreme Digital amellett, hogy igen jelentős, 20, 30, sőt 70 százalékos kedvezményeket kínál körülbelül 300-350 termékére, a szállítást is ingyenessé tette a mai napon. Az edigital.hu Black Friday aloldalán már nulla órától élnek a brutálisnak ígérkező akciók, és akár percenként bukkanhat fel egy-egy új leárazás, amelyre érdemes gyorsan lecsapni, amíg az akciós készlet tart.

Aki ellenben lemarad a mai Fekete Péntekről, egy másik webáruházban egy hét múlva is szerencsét próbálhat: az eMAG hazánkban az eredeti amerikai időpontban, november 28-án, jövő hét pénteken akciózza termékeit.

“Számításunk szerint a mobileszközök, azaz az okostelefonok, táblagépek és notebookok lehetnek mind a Black Friday, mind a karácsonyi szezon legnagyobb slágerei. Azonban emellett megjelentek olyan, korábban gyakorlatilag nem létező termékek is, amelyek népszerűsége szélsebesen nő. Ezek közül az olyan, mobilalkalmazásokkal kompatibilis okos eszközök előretörése várható leginkább, amilyen például az okos mérleg vagy hangszóró. A titkos favoritom pedig a selfie-mániát meglovagoló selfie-állvány, amellyel sokkal jobb önarcképek készíthetők” – nyilatkozta Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezető igazgatója.

FRISS: A vásárlók pénteken már reggel hét előtt túlterhelték az Extreme Digital honlapját, a webáruház Facebook oldalán egyre több csalódott vásárló panaszkodik. Kipróbáltuk, az akciós aloldal működik, de valóban lassú és néha megakad, ezért többször is kell próbálkozni a megnyitással, hogy megnézhessük az akciókat. Az okokról külön cikkben írunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik