Tech

Magyar biztonsági kamerák adását is lehalászták az oroszok

A több ezer webkamera és biztonsági kamera képe olyan felhasználóktól származik, akik nem változtatták meg a gyári jelszót, vagy olyan bonyolult kódot adtak meg, mint az 12345.

Az egy hónapja működő insecam.cc orosz honlap – amely több mint száz magyarországi kamera adását is lehalászta – többnyire azt használja ki, hogy a felhasználók nem adtak meg jelszót, ami a képekhez való hozzáférést korlátozná, vagy nem változtatják meg a gyári felhasználónevet és jelszót, például az “admin”-t és az “12345”-öt. Sok gyártó online is közli ezeket az adatokat.

125 ország kamerái

Az orosz portál adminisztrátorai saját állításuk szerint akciójukkal a nem biztonságos kamerákra akarják felhívni a figyelmet. Hangsúlyozták, hogy nem hackelték meg a kamerákat, csak egy oldalra gyűjtötték össze az elérhető kameraadásokat – írja az MTI.

Az internetes oldalon 125 országból – Nagy-Britannia mellett egyebek között Franciaországból, az Egyesült Államokból, Pakisztánból, Brazíliából és az Egyesült Arab Emírségekből -gyűjtötték össze a kamerák képeit, legyen az egy edzőterem belső kamerája, egy kocsmáé vagy éppen egy gyerekszobában elhelyezett babaőr kameráé.

A jelszóváltoztatás hatékony lehet

Négyezer-ötszáz készülék adása az Egyesült Államokból, több mint kétezer Franciaországból és ötszáz Nagy-Britanniából került fel a honlapra.

Christopher Graham, a brit adatbiztonsági hivatal vezetője a BBC4 televíziónak elmondta: már kérték az orosz hatóságoktól a honlap betiltását. Az illetékes egyúttal felhívta a kamerák tulajdonosait, hogy változtassák meg készülékeik jelszavát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik