Tech

Betiltják a zeneletöltést az oroszok

Vége a kalózkodásnak, a szabályok megsértőit végleg letiltanák.

Tavaly augusztusban már betiltották Oroszországban a mozifilmek és egyéb mozgóképes anyagok engedély nélküli internetes közzétételét, most a zene- és könyvletöltésre is kiterjesztik a szabályt – tudósít az MTI. A pénteken elfogadott törvény május elsején lép hatályba, hogy az oldalak működtetőinek legyen ideje felkészülni a törvény betartására.

A módosított jogszabály lehetőséget ad a zenei és irodalmi művek szerzői jogaival rendelkezőknek, hogy még a bírósági eljárás vége előtt rendezzék a vitákat az engedély nélküli közzétevőkkel, de arról is rendelkezik a törvény, hogy örök feketelistát hoznak létre, vagyis a szabálysértők elérését végleg betiltják, ha két bírósági ítélet születik ellenük.

Leonyid Agronov, a Nemzeti Zeneipari Szövetség vezérigazgatója azt reméli, hogy eltűnnek az internetről a legnagyobb kalózoldalak vagy törvényes keretek közt folytatják majd tevékenységüket. Az orosz illegális letöltések 90 százaléka húsz nagy oldalon keresztül bonyolódik. Agronov úgy véli, hogy ezek nagy része a jövőben fennmaradhat reklámbevételekből, így továbbra is ingyenesen kínálhat majd zenei anyagokat, miközben fizetni is tud azok továbbításáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik