Tech

Durva Fekete Pénteket ígérnek jövő hétre

Amerikából Magyarországra jön az Év Végi Vásárlási Őrület Napja. Bár mondvacsinált kezdeményezés, de valóban találhatunk jó fogásokat.

Az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben szép lassan fejlődött újkeletű hagyománnyá a Fekete Péntek, amely a legfontosabb kinti családi ünnephez, a Hálaadáshoz kapcsolódik. A november negyedik csütörtökére eső ünnep másnapján a boltok brutális akciókkal, egy napos kedvezményekkel várják a vásárlókat, akár olyan szinten letolva az árakat, hogy egyes termékeket aznap veszteséggel forgalmaznak. A cél természetesen egyrészt a minél nagyobb árukészlet megmozgatása, valamint persze a vásárlói lojalitás erősítése és az erős marketing. A dolog a tengeren túl működik is, a kereskedők jó részének az éves forgalom kétszámjegyű százalékát hozza a Black Friday-jel kezdődő ünnepi vásárlási időszak. Igaz tehát, hogy a nap nevét az adta, hogy ilyenkor az akciós termékeken buknak az eladók, és persze idegileg is tönkremennek a vásárlók rohamától, de hosszú távon bizony jól beindul tőle az üzlet.

Magyarországon az égvilágon semmi hagyománya nem volt eddig a dolognak, és persze nem csak a Hálaadás hiánya miatt: itthon november vége egyben tipikus “hó vége” is, amikor már fogyóban a november elején megkapott fizetés. Ennek ellenére az Extreme Digital bolthálózat most igyekszik saját kezdeményezéssel meghonosítani itthon a Fekete Pénteket. November 21-én már 0 órától brutális kedvezményeket ígérnek, amelyek az aznapra speciálisan átalakított webáruházban lesz elérhetők. A 10-15 százaléknál kezdődő engedmények plafonja akár a 70 százalékot is elérheti majd egyes termékek esetén.

Kérdésünkre, miszerint a hó végét pénzügyileg kissé máshogy megélő magyarok mennyire kattannak majd rá az ajánlatokra, az Extreme Digital ügyvezetője azt válaszolta, már most is jelentős látogatottság-növekedést várnak, de az igazi cél az, hogy az elkövetkezendő években a vásárlók már rákészülhessenek az egyre megszokottabbá váló “ünnepnapra”, és előre félretehetnek pénzt, mivel az egy napos ajánlatok valóban jelentős spórolást jelenthetnek. Várkonyi Balázs kiemelte, hogy bár a legtöbben még mindig műszaki-informatikai tematikával gondolnak az üzletláncra, a Fekete Péntekre különleges, eddigi profiljukon túlmutató termékkörökkel is készülnek, melyek közül többet jövőre egyébként is igyekeznek beemelni saját választékukba. A Black Friday egyébként Magyarország mellett Romániában, Csehországban és Szlovákiában is elindul, és az ügyvezető szerint remélhetőleg hamarosan meghonosodik Kelet-Európában – még azt se bánná, ha más üzletek, webáruházak is átvennék az új “hagyományt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik