Tech esport

Életek múlhatnak a világ leggyorsabb billentyűzetén

Még hogy a billentyűzeteknek nem jár nagyobb sebesség? Van, akinek igenis számít néhány milliszekundum.

A leginkább a számítógépes hűtési megoldásokról és kiegészítőkről ismert Cooler Master bejelentette, hogy az európai boltokba is megérkezett a világ (valószínűleg) leggyorsabb billentyűzete. A NovaTouch TKL akár már a gombok 1 milliméteres lenyomását is érzékeli, míg egy hagyományos (a szakzsargonban “Cherry” néven emlegetett) billentyűzet ennek duplájánál regisztrálja a nyomást. Még fontosabb egy, talán sokak által eddig nem is ismert fogalom, az úgynevezett “visszakattanási idő” (angolul “debounce time”) csökkentése. Ez azt az időt jelenti, amíg a lenyomott billentyű visszakattan eredeti állapotába, hogy újra lenyomhassuk: ez a NovaTouch TKL esetében 3-5 milliszekundum a Cherry billentyűzetek 19-25 milliszekundumos értékével szemben.

Na, de miért is jó mindez? Természetesen nem azokra céloz leginkább a Cooler Master, akik az irodában olyan gyorsan írják tele az Excel táblákat adatokkal, hogy napok alatt elnyűnek egy hagyományos billentyűzetet. A célcsoportot a játékosok, és azon belül is az e-sportokat űzők jelentik, akik sok esetben már professzionális szinten, pénzkereső foglalkozásként játszanak egymás ellen. Ilyenkor bizony tényleg életek (még ha virtuálisak is) múlhatnak azon, milyen gyorsan tud reagálni egy játékos az ellenfél mozdulataira, lépéseire.

Az új billentyűzeten egyébként további extrák is felfedezhetők. Szabályozhatjuk, a lenyomott billentyűk ismétlődésének gyorsaságát, de írás közben odafigyel a félregépelésekre is (ha egymás melletti gombokat véletlenül egyszerre nyomunk meg, az erősebben megnyomottat veszi alapul, míg a másikat figyelmen kívül hagyja). A kompakt méretű eszköz ráadásul jobban elfér az asztalon, és könnyebben szállítható is. Mondjuk az is tény, hogy a 179 eurós (kb. 55 ezer forint) árcédula láttán tényleg csak a legelhivatottabb e-sportolók szemében csillan fel azonnal a szikra…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik