Tech

Így bújhat el a kormány elől a Facebookon

Elvben megoldható, bár azért vannak kivételek: magyarázzuk, mit kell tenni, hogy minél jelentéktelenebb áldozatnak tűnjön.

A napokban arról cikkeztek a magyar lapok, hogy jelentősen megnőtt azon esetek száma, amikor a magyar kormány hazai felhasználók adatait kérte ki a Facebooktól. A közösségi médiában máris megindult a találgatás, méghozzá többféle témakörben. Vajon el lehet-e teljesen bújni a kormányzati szervek elől a közösségi oldalon? Mit tudhatnak meg rólam a hatóságok? Lehetséges, hogy okosabb elhallgatni a politikai véleményemet? Belelát az adóhatóság a pénzügyeimbe a közösségi oldalon keresztül? Most megpróbáljuk tisztázni a félreértéseket, és leírni, mit tehet a felhasználó (és honnan kezdve tehetetlen).

Milyen adatainkat kérhetik ki a Facebooktól, és mikor teljesítik a kérést?

A Facebook alapvető szabályzata szerint minden felhasználónak joga van személyi adatainak teljes körű titkosságához. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a közösségi oldal üzemeltetői nem hozhatnak nyilvánosságra vagy nem adhatnak át tőlünk független személyeknek vagy szervezeteknek olyan adatokat, amiket mi magunk nem szeretnénk. Tehát ha úgy postolunk ki egy NAV-botránnyal kapcsolatos felháborodást, selfie-t a netadós tüntetésről, vagy egy Orbán-karikatúrát, hogy azt csak visszaigazolt ismerőseink láthatják, elvben nem kell félnünk.

De.

Itt jön a csavar: tulajdonképpen bárki benyújthat igényt valamilyen felhasználó adatainak kikérésére. Akár a kormány, akár a NAV, akár a rendőrség, de akár a szomszéd Margit néni is, aki szerint a mi macskánk áll az ő kanárijának eltűnése mögött. Persze egy ilyen igénylésnek pontosnak kell lennie egy csomó értelemben, leginkább abban a tekintetben, hogy körültekintően meg kell indokolni (és bizonyítékokkal vagy hivatalos végzésekkel alátámasztani), hogy miért van szükség a titkos adatokra. Ez a legtöbb esetben alapos gyanú bűntény elkövetésére, de volt már a világon olyan eset, ahol államellenes cselekedet előkészítésével vagy végrehajtásával vádolt személyekről kértek adatokat.

Nem kell azonban (nagyon) megijedni: a Facebook ilyenkor tonnányi szakértőjét ugrasztja rá a beadványra jogászoktól technikai szakértőkig. A statisztikák szerint még midig jóval több igényt utasítanak el, mint amennyit végül áteresztenek a szűrőn. A hazai arány szerint a kérvények körülbelül negyedénél vagy még kevesebbnél döntenek úgy, hogy adatokat adnak át a kérvényezőnek.

Ráadásul ez ilyenkor sem úgy néz ki, hogy a Facebook szakértői teljes hozzáférést adnak az összes feltöltött adatunkhoz, képünkhöz, kapcsolati listánkhoz és egyéb megosztott tartalmunkhoz. A beadványokban konkrét kéréseket vár a közösségi oldal, tehát olyasmiket, hogy “írt-e az illető egy adott időszakban arról, hogy adót csalt?”, vagy “közzétett-e közös fotókat ezzel és ezzel a körözött személlyel?”. Ezután a Business Insider elemzése alapján a Facebook három módon válaszolhat: hivatalosan kézbesített, papíralapú dokumentum, elektronikusan átküldött dokumentum (például pdf vagy táblázat) formájában, illetve bonyolultabb adatcsomag esetén egy titkosított letöltő oldalon tárolhatja a bizonyítékokat. Olyat tehát senki nem tapasztalhat, hogy egyszer csak egy TEK-es nyomozó vagy épp egy adóellenőr lép be a fiókjába, és elkezd turkálni az összes adata között.

Mit tehetünk mi magunk?

Elsőként, nagyon bagatell módon például azt, hogy ne kövessünk el bűncselekményt, ne fotózkodjunk terroristával és ne osszuk meg a csőbomba készítésének titkait. De ha valaki nagyjából törvénytisztelő állampolgár, ehhez mért horderejű “titkokkal”, akkor a védekezés igen egyszerű.

Mindig oda kell figyelni arra, hogy a postokat, megosztásokat, képeket és személyes információkat csak korlátozott körnek tegye elérhetővé. Manapság már nem is kell bonyolult beállításokat végezni ehhez, hiszen minden egyes post alatt megtalálható egy lenyíló menü, melyben megadhatjuk, ki láthatja majd.

Ezenkívül az alábbi képeken látható módon a Facebook beállításai között is megadhat minden részletet arról, hogy alapértelmezetten kik láthatják a postokat, milyen személyes adatokat hagyunk nyilvánosan, és ki léphet velünk közvetlen kapcsolatba. Érdemes bogarászgatni ezt a szekciót is, nemcsak a kormány, de zaklató ismeretlenek, kéretlen ismerősök és egyéb problémák ellen is hathatós védelmet nyújt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik