Tech

A feledés homályába vész az analóg tévézés

Immár 12 hónapja annak, hogy hazánkban már csak és kizárólag digitális tévéadásokat lehet fogni.

Ma már csak a viccessé torzuló emlékeinkben élnek az olyan képek, amikor a családfő a tévé antennáját igazgatja milliméterről milliméterre, miközben a családtagok önjelölt szurkoló-kórusként jelzik, mikor mákosodik, vagy torzul el a kép, és mikor kezd végre felismerhető alakot ölteni a képernyőn a Szomszédok. Ma már a földfelszíni sugárzás is digitális, ami nem csak a “mákot” szüntette meg.

Több éves előkészületi munkát követően az egy évvel ezelőtt lezárult folyamat során közel 1,8 millió ember állt át zökkenőmentesen a digitális televíziózásra, közülük 150 ezer rászoruló háztartás állami segítséget kapott az átálláshoz. A fejlesztésnek köszönhetően új korszak kezdődött a televíziózásban, jelentősen kibővült az elérhető ingyenes tartalom és új szolgáltatások is elérhetővé váltak.

“Jelentős eredmény, hogy Magyarországon európai viszonylatban is kiemelkedő színvonalon, fennakadások nélkül sikerült véghezvinni a digitális átállást. A digitális televíziózással igénybe vehető új szolgáltatások arra sarkallhatják az állampolgárokat, hogy ne távolságtartással, hanem érdeklődéssel kezeljék a technika legújabb vívmányait, ez az érdeklődés pedig lendületet adhat a digitális írástudás térnyerésének is” – nyilatkozta Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár. A Nemzeti és Média- és Hírközlési Hatóság munkatársai közel 150 ezer háztartásban szerelték be az ingyenesen átadott készüléket – a háttérben óriási csapatmunka zajlott, összesen 47 partnerszervezettel volt folyamatosan kapcsolatban a hatóság.

A digitális átállás jelentette fejlesztésnek köszönhetően korszakváltás történt a televíziózásban. „A legfontosabb változás, hogy a korábbi 3 helyett 8 ingyenes TV csatornát érnek el a nézők, köztük a legnépszerűbb közszolgálati és kereskedelmi csatornákkal. Jobb lett a képminőség, három közszolgálati csatorna esetében HD minőségben érhetőek el bárki számára az egész országban, továbbra is ingyenesen a műsorok. Az egyszerű szoba- vagy tetőantennával fogható digitális földfelszíni televíziós a HD minőségű szolgáltatások elérését, a nyelvválasztási lehetőséget, a tartalom korhatár szerinti szűrését, a digitális gyermekzár alkalmazását és elektronikus programújság elérését teszi lehetővé a nézők számára. A digitális átállás elévülhetetlen eredménye mindezekez felül az, hogy a felszabaduló frekvenciák révén a mobilszolgáltatások is tovább fejlődhetnek hazánkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik