Tech

30-40 év közötti exjátékos vagy? Ma ezért nem fogsz dolgozni!

Kedves sorstárs: egy kattintásnyira vagy a mai munka végétől. Játék és digitális nosztalgia a böngészőben.

A 80-as évek végén és a 90-esek elején a Westend még nem plázát jelentett az akkori fiatalság számára, hanem egy eléggé lerobbant bódéhalmot a Nyugati pályaudvar mellett. Volt, akinek a csalamádé-túltengésben szenvedő hamburgeres volt az első számú célpont, másoknak az Áramütött Alligátor nevű lemezbolt – a Technet olvasói közül azonban biztosan akadtak jó páran, akik a bódék között elterülő játékterem miatt igyekezett gyakran arra járni. Itt a szokásos játékgépek mellett a kor hazai átlagához képest sok és kifejezetten jó játékkonzol is villogott.

Akkoriban még keveseknek adatott meg, hogy személyi számítógéppel játszhassanak otthon, és akik rendelkeztek is egy-egy ZX Spectrummal vagy Commodore 64-gyel, még azok is gyakran megfordultak a teremben, hiszen a gépek egy része még a saját masináknál is színvonalasabb grafikával és hanggal kápráztatta el a játékosokat.

Aztán persze lassan leáldozott az arcade gépek kora, ahogy először a PC-k, majd a kölünféle otthoni konzolok lettek a játékvilág alapvetései. A fémpénzeket bedobáló egykori kölyköknek viszont még mindig bizsergető érzés lehet visszagondolni a hűtőszekrény-méretű Donkey Kongra, Ghouls & Goblinsra, Bomb Jackre és társaira. Egy speciális weboldal most számukra hozza vissza a múltat: az Internet Archive konzolos aloldalán ábécésorrendben találunk több százat egykori kedvenceink közül, melyek a böngészőben ki is próbálhatók. Az adott játékra kattintva az 5-ös gombbal dobhatunk be virtuális pénzt a masinába, majd az 1-es, illetve 2-es gombbal indíthatunk egy-, vagy kétjátékos módot. Irányításra általában a kurzor, illetve W-A-S-D gombok használhatók, a tűz- és egyéb funkcióbillentyűket a Ctrl, Alt és Space gombok helyettesítik. A fejlesztők a Firefox böngésző használatát javasolják, de bármely modern böngészővel kompatibilis az emuláció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik