Tech

Így védhetjük a laptopunkat a kukkolóktól

A modern kijelzők szinte minden szögből jól láthatóak, de ez néha nem előnyös tulajdonság. Új megoldás született az illetéktelen nézelődők ellen.

Amikor az adatlopás, vagy adatszivárgás szót halljuk, általában bonyolult hackertámadásokat, rafinált vírusfertőzéseket képzelünk magunk elé, amikor a megcélzott vállalat, vagy épp magánszemély internetes fiókjait, belső hálózatát feltörve jutnak értékes, vagy épp titkos adatokhoz a rosszakarók és haszonlesők. Pedig lássuk be, van egy jóval egyszerűbb módszer is: ha úgy használunk egy laptopot, hogy azt elvben más is láthatja, máris veszélynek vagyunk kitéve.

A modern notebookokat épp azzal igyekeznek eladni, hogy már a 180 fokot hajszálnyival megközelítő betekintési szöggel rendelkező kijelzőt építenek beléjük, így oldalról nézve sem halványulnak el a színek, vagy csökken a kontraszt. Ez mondjuk jól jön akkor, ha épp filmet nézünk a barátainkkal, akkor viszont már kifejezetten kellemetlen, ha olyasmit nézünk, vagy írunk a gépen, amit a közelben elhaladókkal már nem szeretnénk megosztani.

A 3M most egy új, szoftveres megoldást jelentett be a fenti probléma kezelésére. Az ePrivacy megakadályozza, hogy illetéktelenek akár egyetlen másodpercre is belenézhessenek a kijelzőn szereplő tartalmakba. Az intelligens arcfelismerés segítségével az alkalmazás képes arra, hogy a laptop saját webkamerájával azonosítsa az eszköz tulajdonosát, és csak számára tegye láthatóvá a kijelzőt. Másodsorban a behatolás-jelző segít, mégpedig akkor, ha a kamera a felhasználó arcán kívül más arcokat is észlel az eszköz közelében: ilyenkor azonnal felugrik egy figyelmeztető üzenet, amely jelzi a tulajdonosnak, hogy munkája nincs biztonságban.

Az őrizetlenül hagyott gépet akár automatikusan le is zárhatja az alkalmazás: ahogy a kamera látószögéből távozik a felhasználó, a kijelző elsötétül. Természetesen a szoftvert teljesen személyre szabhatjuk, beállíthatjuk a jogosult felhasználók adatait és az alkalmazás viselkedésének részleteit is. A Windows alatt futó ePrivacy egyelőre asztali gépekre és laptopokra érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik