Tech

Tarolnak a HD tévécsatornák – kihalóban az SD televíziózás

Hazánkban ugyan még nem túl jó a helyzet, de a fejlettebb országokban már haldoklik az SD felbontás.

A KT Skylife nevezetű dél-koreai DTH műsorszolgáltató vállalat bejelentette, hogy az idei év végéig teljesen felhagy az SD felbontású televíziós csatornák továbbításával, vagyis ezt követően a cég előfizetői már csak és kizárólag HD adásokban gyönyörködhetnek. A cég jelenleg száznégy HD csatornát biztosít az előfizetők számára és ez a szám az év végéig száznegyvenegyre fog növekedni.

Az SD felbontás tehát már szépen lassan a süllyesztőben végzi, a Full HD nagy léptekkel tör előre és a közeljövő már egyértelműen az Ultra HD-ről fog szólni. Az említett KT Skylife idén nyár elején kezdte meg az első 4K teszteket, ma már működik a SkyUHD csatornája és az ígéretek szerint 2015 márciusáig további két új 4K csatornát tesz majd elérhetővé.

Magyarországon egyelőre sajnos még nem állunk ilyen jól, hiszen a háztartások túlnyomó többsége még mindig SD felbontású tartalmakat fogyaszt a televíziós készülékeken, de például a MinDig TV szolgáltatás keretein belül a közszolgálati csatornák adása HD-ben is nézhető, ráadásul teljesen ingyen. Az m1 HD és az m2 HD kapcsán egyébként megjegyzendő, hogy szépen lassan egyre nő a HD tartalmak aránya, de a 100 százaléktól még mindig messze vagyunk, és például a közmédia híradója mind a mai napig SD felbontásban érhető csak el. Ezzel párhuzamosan a kereskedelmi csatornák is egyre nagyobb figyelmet szentelnek a HD felbontásnak, Ultra HD fronton pedig egyelőre csak tervek voltak azzal kapcsolatban, hogy idén nyáron elindult volna az első közszolgálati 4K teszt, ebből azonban végülis nem lett semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik