Tech

Milliónyian próbálták már ki az ingyenes Windows 10-et

A Microsoft legújabb operációs rendszere iránt világszerte igen komoly érdeklődés mutatkozik.

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, a Microsoft a jelenlegi Windows 8.1-ről a Windows 9 kihagyásával rögtön a Windows 10-re ugrik. Az újgenerációs Windows végleges változata várhatóan csak 2015 közepén jelenik majd meg, a szoftver első bárki által kipróbálható tesztverziója viszont már október elején megjelent és bárki által ingyen kipróbálható.

A Microsoft most arról számolt be, hogy a Windows 10-et eddig már több mint 1 millió példányban töltötték le, illetve a szoftver kapcsán már több mint 200 ezer felhasználói visszajelzést kaptak, ami ékes bizonyíték arra, hogy az újdonság iránt igen komoly az érdeklődés. A Windows 10-et tesztelgetők 64 százaléka valós PC-re, 36 százaléka pedig virtuális gépre telepítette fel a szoftver – ez azt jelzi, hogy a felhasználók többsége nemcsak egy rövid próbát kíván tenni az új operációs rendszerrel.

 

A Windows Technical Preview tulajdonképpen egy pre-beta állapotú operációs rendszer, melyben rengeteg hiba és hiányzó funkció lehet, így telepítését csak az abszolút kíváncsi felhasználók számára ajánljuk, és éles helyzetben semmiképp sem ajánlott használni a jelenlegi állapotú Windows 10-et. A Windows Insider Program keretein belül elérhető tesztverzió angol, kínai és portugált nyelven tölthető le, 32 és 64 bites változatban. Az ISO-állomány mérete 2,91-3,96 GB és az operációs rendszer ezen változata 2015. április 15-én fog lejárni, mely tényről a redmondiak április 1-jén kezdik értesíteni a tesztelőket.

A Windows 10 egyik legfontosabb újdonsága, hogy végre visszakapjuk a Start menüt, mely persze sokkal okosabb, mint korábban volt: a felületén nemcsak hagyományos ikonok, hanem átméretezhető csempék is helyet kapnak, a megújult kereső funkció pedig a webes és lokális tartalmakban egyaránt képes keresni. A Microsoft ígéretei szerint a több virtuális asztal létrehozására is alkalmas Windows 10-et nemcsak érintőképernyős masinákon, hanem a jó öreg egér/billentyűzet kombinációs számítógépeken is rendkívül kényelmesen lehet használni, illetve a korábbi pletykákkal ellentétben a vállalat nem távolította el a szoftverből a Charms Bart. Újdonság a multitasking felhasználást megkönnyítő úgynevezett “task view”, ezenkívül pedig sokak kérésére a Command Prompt is copy/paste támogatást kap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik