Tech

Az internetes biztonság már nem csak vírusvédelem

Megbuherált webkamerák, kiszivárgott meztelen fotók korát éljük. Kollégánk a Kaspersky Lab vezető kutatójával beszélgetett, aki igyekezett egy régóta közkeletű tévhitet eloszlatni: a "vírusirtós cégek" kora már évtizedek óta lejárt.

A világon milliárdnyi ember internetezik napi szinten: különböző közösségi portálokat látogatnak, fényképeket töltenek fel magukról, távmunkában dolgoznak, a banki ügyeiket intézik. Közben pedig folyamatosan dolgozik az internet alvilága is, hogy az egyre szaporodó adatok megszerzésével, kéretlen reklámozással, illegális kereskedelemmel és zsarolással az összes netezőt rettegésben tarthassák.

Aktuális példa minderre, amikor ismert színésznők meztelen fotóit szivárogtatták ki az iCloud elleni hackertámadás után. Sergey Lozhkin, a Kaspersky Lab vezető kutatója szerint mindez megelőzhető lett volna a kellő védelemmel. Akadnak ugyanis hibák a különböző szoftvereknél, a számítógépek mellett már a mobil eszközökön is, a webes bűnözők ebben az esetben is ezt használták ki.

“A mi dolgunk, hogy megvédjük a világot.” – kezdte kissé magasról a szakember. “Ezen belül a magánemberek telefonjait, tabletjeit, asztali számítógépeit. És természetesen a cégeket, amiket előszeretettel vesznek célba a hackerek. Az elmúlt öt évben már a kormányzati szervek számítógépes rendszereit is támadják különféle szoftverekkel, ezeket pedig ki kell védeni. Mi nem teszünk különbséget a hasonló programok között aszerint, hogy egy kémszoftver vagy egyéb titkos alkalmazás egyértelműen rossz vagy esetleg valamilyen nemesnek mondott célt szolgál. Mi mindegyik ellen igyekszünk védelmet nyújtani és töretlenül fejlődni.”

1997-ben, Moszkvában alapították a Kaspersky Labot, amely azóta már a világ több mint 200 országában dolgozik, illetve számos nagyvárosban is képviselteti magát. A cég a biztonsági alkalmazásokra specializálódott, legyen szó internetezésről, számítógépes vírusokról vagy esetleg mobilalkalmazásokról. Az ugyanis már szinte ’97-ben is túlhaladott gyakorlatnak számított, hogy a számítógépek biztonságáért egyszerűen fel kell telepíteni valamilyen víruskereső és vírusirtó programot. A veszélyek már jóval sokrétűbbek, ráadásul az internetre kapcsolt eszközök heterogénné váló világában a PC-k már csak a háború egyik frontjának számítanak a sok közül.

Lozhkin szerint az utóbbi időben például egy olyan új védelmen is dolgoztak, ami a kamerákat hivatott megvédeni. Vannak ugyanis olyan szoftverek, melyek segítségével úgy lehet valakit figyelni vagy akár rögzíteni, például a laptopja kamerájával, hogy a felvételt jelző kis fény nem világít, és az illető nem is tudja meg, hogy valaki titokban “kukkolja”. “Valaki hazamegy, bekapcsolja a laptopját, majd előtte éli a maga kis életét, mindegy mit csinál. És közben nem is tudja, hogy valaki a notebook kameráján keresztül megfigyeli. A hírességek esetében ezzel könnyen vissza lehet élni” – magyarázta a szakember.

Ezenkívül is keres új utakat a Kaspersky. Az úgynevezett intelligens épületek világa is felfutóban van: ezek szintén szoftverek segítségével működnek és akár a távolból is felügyelhetőek. Ugyanakkor ezek a rendszerek jelenleg könnyen támadhatóak, szinte védtelenek, az orosz bázisú cég így egy direkt erre a területre szánt védelmi pajzson dolgozik. Ugyanilyen, manapság felfutó terület a mobileszközökkel elemzett egészség- és fitness, amelyről Lozhkin kiemelte: az iHealth és társai rengeteg személyes, kifejezetten érzékeny és értékes információt tartalmaznak és forgalmaznak, amelyeknek semmiképpen sem szabad idegen kezekbe kerülniük.

A Kaspersky Lab több nagyvállalattal dolgozik együtt, 2010 óta például a Ferrarival: az olasz gyár teljes IT-védelmét látja el. A két vállalat hosszú távra tervezi a közös munkát: 2013-ban írtak alá egy ötéves megállapodást. Lozhkin szerint ez nem véletlen, a Ferrari és a Kaspersky Lab nagyon is hasonlít egymásra. “Ők a pályán versenyeznek, mi pedig a kiberbűnözőkkel. Az úgynevezett rejtett internet segítségével már rengeteg információt meg lehet szerezni, akár a bankkártyák PIN kódját, vállalati jelszavakat, adatokat és egyebeket. Nagyon nehéz felfedni ezeket a programokat, hiszen folyamatosan fejlődnek a hackerek is, így nekünk is tartanunk kell velük a lépést, és megpróbáljuk megállítani őket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik