Tech

Egy szuperszámítógép, ami kutat kutat

A filmekben a földbe szúrnak egy karót és feltör az olaj: a valóságban jóval több kell a sikeres kereséshez.

Magyarországon 1990 óta még az is ért az olajiparhoz, aki egyébként fűnyírással, betegek altatásával, vagy kettős könyvvitellel foglalkozik, “hála” a Dallas sorozatnak. De még ott is egy olyan eseten alapult a történet, amikor az ősök “véletlenül” bukkantak rá egy hatalmas lelőhelyre. Manapság már elég nagy hazardírozás lenne a szerencsére bízni a dolgot, a másodpercenként dollárhegyeket termű üzletágban biztosra kell menni.

Az erőforrások és a kiaknázatlan területek csökkenésével a cégek számára egyre nehezebb az új lelőhelyek feltérképezése és a nyersanyag gazdaságos kitermelése. Az ötödik legnagyobb olaj- és gázipari társaság, a Total nemrégiben új szuperszámítógépet helyezett üzembe. A Pangea névre hallgató megoldás a korábban használt konfigurációhoz képest tízszeres számítási kapacitással segíti a Totalt az új lelőhelyek hatékonyabb azonosításában és kiaknázásában.

A vállalat kutatásért és termelésért felelős részlegein a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy folyamatosan növeljék a hatékonyságot az új lelőhelyek feltérképezése és az erőforrások kitermelése során. Ennek sikeressége nagyban függ a hatalmas szeizmikus adathalmazok számítógépes elemzésétől és vizuális megjelenítésétől. Ezeket az adatokat úgy gyűjtik, hogy rezgéshullámokat generálnak, majd megmérik visszaverődésüket a mélyben rejlő geológiai alakzatokról. A kisebb és nehezebben elérhető lelőhelyek felfedezése és kiaknázása érdekében a Total kutató részlege megnövelte az adatmegjelenítés felbontását, amihez jelentős mértékben növelnie kellett a számítási kapacitást. A vállalat az SGI-t kérte fel az új Pangea szuperszámítógép kiépítéséhez.

A Pangea 2,3 Petaflop teljesítményű, elosztott memóriás szuperszámítógép, amely 110.592 Intel Xeon e5-2670 processzormagra épül, és 442 TB memóriát tartalmaz. Minden csomópont egy külön SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszert futtat teljesen párhuzamosított környezetben, amelyet az SGI Management Center for ICE X szoftver kezel. A cikk megjelenésekor a Pangea a második legnagyobb teljesítményű ipari szuperszámítógép a Top500-as lista szerint. A rendszer energiahatékonyságának növelése és az üzemeltetési költségek minimalizálása érdekében az SGI az M-Cell kialakítást használja, amely zártkörös légáramoltatással és meleg vizes hűtéssel tartja a hőt a forró folyosón, így csökkenti a teljes hűtési igényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik