Tech

Lebukott a kalocsai internetes csaló

Elfogták és őrizetbe vették azt a férfit, aki internetes oldalon kínált termékekkel ejtette tévedésbe a sértetteket.

Egy sértett tett bejelentést a Kalocsai Rendőrkapitányságon arról, hogy egy ismeretlen személyazonosságú férfi 2014. április 28-át megelőzően, egy internetes oldalon egy számítógépet hirdetett eladásra. A vevő a megbeszélt vételárat és a postaköltséget a megadott számlaszámra elutalta, azonban a PC-t nem kapta meg, a hirdető pedig elérhetetlenné vált – számolt be a történtekről a rendőrség.

A nyomozás során kiderült, hogy a hirdetést N. Tamás adta fel és a pénzt is ő vette fel. A nyomozás adatai szerint a 30 éves férfi megalapozottan gyanúsítható azzal is, hogy 2014 áprilisában és májusában, ugyanazon internetes hirdetési portálon játékkonzolt, táblagépet, objektívet és laptopot is kínált, azonban a jóhiszemű vevők hiába várták a megrendelt és kifizetett árut, a férfi pénzükért cserébe semmit sem küldött. Kiderült az is, hogy a hirdetett termékek többségével nem is rendelkezett, illetve hajléktalan személyek nevére kötött folyószámla-szerződéseket és bankkártyákat használt fel a bűncselekmények elkövetéséhez.

A férfi ellenőrzése során kiderült, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság, a Veszprémi Rendőrkapitányság és a Budapesti Rendőr-főkapitányág XI. kerületi Rendőrkapitánysága is körözést bocsátott ki ellene, szintén csalás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A keresett férfi hónapok óta bujkált, azonban a kalocsai rendőrök 2014. szeptember 24-én 8 óra 15 perckor az egyik ismerőse budapesti otthonában elfogták. A nyomozók házkutatást tartottak a N. Tamás lakásában, ahol számítástechnikai eszközöket, mobiltelefonokat és azok tartozékait, különféle céges és mobilszolgáltatókkal kötött szerződéseket, valamint a hajléktalanok nevére szóló bankkártyákat foglaltak le. A férfit gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók, melynek során beismerte a bűncselekmények elkövetését, ezt követően pedig azonnal őrizetbe is vették a terheltet.

 

Az ügyből a tanulság, hogy az internetes vásárlásokkal nem árt vigyázni. Amennyiben lehetőség van rá, az eladót érdemes jó előre leinformálni, hogy mennyire megbízható, és adott esetben meg kell próbálni felvenni a kapcsolatot az emberke korábbi vásárlóival. Ugyancsak fontos alapelv, hogy gyanús személyeknek sohasem szabad pénzt előre átutalni. Az internetes piactereken mindig próbáljuk “leinformálni” alkalmi üzleti partnerünket, és csak akkor küldjünk neki pénzt, ha tényleg látjuk, hogy megbízható eladó, például mások visszajelzéseiből. Ha pedig a néhány fontos alapszabályt betartjuk, akkor az interneten keresztül történő vásárlás teljesen biztonságos, kényelmes és költséghatékony lehet, például a PayPal használatával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik