Tech

Interneten már az EU-t is legyorsultuk

Internetes letöltési sebesség terén lepipáljuk az uniós átlagot, itt legalább tényleg igaz a "jobban teljesít" szlogen.

Íme, egy gyors buzdítás vagy épp vigasztalás mindenkinek, aki mostanában sokat emlegeti a “bezzeg Nyugaton” (vagy Keleten, vagy a Marson, vagy bárhol máshol) frázist. Ha sok mindenben nem is jeleskedünk mostanában, az internetünk legalább gyors.

Az Ookla és a Netindex mérési adatainak összesítéséből derül ki, hogy Magyarország jelenleg a huszadik helyen áll a Föld országainak rangsorában az internetes letöltési sebesség átlagát tekintve. Februárban még 23,4 Mbps volt az eredményünk, amely a 27. helyre volt elegendő, a szeptember elején mért átlagunk már 33,2 Mbps lett, így hét helyet javítottunk.

Ez többek között azért nagy szó, mert az Európai Unió átlaga fölé emelkedtünk, a régióból csak a meglepő versenyzőként befutó Románia előz meg minket 55,8 Mbps átlagával. A világon a leggyorsabb átlagos letöltési sebességet egyébként Hongkongban mérték, az ottani 93,2 Mbps még egy kicsit messze van a hazai eredménytől.

Nagyvárosok szintjén is szépen haladunk, Budapest a februári 80. helyezés után a 49. helyre ugrott, a 28,9 Mbps átlagról 40,9 Mbps eredménnyel. Ha viszont azt hinnénk, hogy a fővárosban a leggyorsabb az átlagos letöltési sebesség, újabb meglepő hírrel szolgálhatunk: az internet-szolgáltatásokat összehasonlító Internetet.hu felmérése szerint a mindössze 4000 fős Nagytarcsa 109,4 Mbps értékkel minden más hazai települést állva hagyott. Persze azért ezt árnyalja, hogy egy ritkábban lakott településen kevesebben osztoznak a sávszélességen, így a helyi átlag extrém magasra nőhet.

A jó hazai eredményeket egyrészt az egyre nagyobb sávszélességű előfizetéseket kínáló “földi” szolgáltatók generálják, ám nem szabad elfeledkezni az egyre nagyobb szerepet kapó mobilinternetről sem. A szolgáltatóknál a 3G már-már szinte alapnak számít, és az okostelefon-tulajdonosok legújabb generációja több operátornál már a 4G technológia által biztosított, vezetékes szolgáltatásokat akár lepipáló sebességet is kihasználhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik