Tech

50 megapixeles szörnyeteg közel 7 millióért

Óriási méretű szenzor, több tucat megapixeles felbontás és Wi-Fi a legújabb Hasselblad fontosabb jellemzői között.

A professzionális fényképezőgép-gyártóként jegyzett svéd gyártó január végén jelentette be, hogy hamarosan ki fogja adni a világ első olyan középformátumú digitális fényképezőgépét, melyben egy nem kevesebb mint 50 megapixeles felbontással rendelkező CMOS képérzékelő teljesít szolgálatot. A keresztségben Hasselblad H5D-50c nevet kapott újdonság márciusban aztán hivatalos formában is bemutatkozott, most pedig már meg is kapta a ráncfellvarrt utódját.

A Hasselblad H5D-50c eredetileg nem rendelkezett Wi-Fi kontrollerrel, azonban a mostani Photokina szakkiállításon bejelentett új modellben már ez a feature is ott figyel. A vállalat munkatársai ezenkívül számos szoftveres újdonságról is beszámoltak, melyek természetesen az eredeti, Wi-Fi nélküli modellen is elérhetők lesznek.

 

A Hasselblad H5D-50c képérzékelője mintegy kétszer akkora fizikai mérettel rendelkezik, mint egy 35 milliméteres DSLR masina szenzora, a fényérzékenység maximum ISO6400-ig állítható, ezenkívül pedig a tizennégy fényértékes dinamikatartomány mellett sem mehetünk el szó nélkül. A gyártó közlése szerint a CCD-ről CMOS technológiára történő váltás nagyobb felvételi sebességet, hosszabb záridőt, illetve a korábbiaknál jelentősen jobb ISO teljesítményt hoz magával.

A maximum 12 perces záridejű, illetve 1,5 képkocka/másodperc sebességű sorozatfelvevős profi fotómasina 153x131x205 milliméter méretű és 2,29 kilogrammot nyom a mérlegen. A Wi-Fi-vel megspékelt új modell ára 21400 euró, vagyis átszámítva mintegy 6,7 millió forint, a Wi-Fi nélküli alapmodellt birtoklók számára pedig adott a lehetőség, hogy 500 euró ellenében váltsanak az új kiadásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik