Tech

Koobe X8 Slim Nav&Call tablet teszt: majdnem mindent bele!

Nincs pénz divatos iPadre vagy drága Androidos tabletre? Úgy tűnik, olcsóbban is van megoldás, tesztünk alapján a Koobe friss táblagépe kevés kompromisszum mellett is kiváló ár-érték arányt villant.

Idén már kipróbáltuk az X8 Slim Quadrum változatát, amellyel kapcsolatban ugyan volt néhány területen hiányérzetünk, azonban egy megbízható, és mindenekelőtt megfizethető táblagépként helyeztük el a palettán. Az X8 Slim legfrissebb változatában azonban már az egykori hiányérzet nagy része is eltűnhet.

A csomagolás a hazai Koobe képviselet jó szokásához hűen ismét igényes és informatív, zsákbamacska árulása helyett minden tulajdonság jól láthatóan szerepel a magyar nyelvű dobozon, és ismét van részletes használati útmutató is anyanyelvünkön, ami sok kínai modell esetén még mindig luxusnak számít, szóval jár a piros pont.

A dobozból kiemelve feltűnhet, hogy a tablet már külsejében is igazodik a jóval húzósabb árkategóriájú versenytársakhoz. A matt fémhatású hátlap nem gyűjti durván az ujjnyomokat, a fémszínt fehérrel kombináló dizájn elegáns, legfeljebb egy kicsit a súly jelezheti, hogy nem valamilyen divat-gyártó modelljét tartjuk a kezünkben.

Az IPS kijelző képátlója 7,85 hüvelykes, felbontása pedig 1024×768 képpont, tehát a fullHD-től még elmarad, de a kép rajzolata középkategóriában teljesen megfelelő, és szerencsére a kontraszt és fényerő is megüti azt a szintet, hogy erős napfényben, kültéren is olvasható marad a megjelenített tartalom.

Az előlapon a legfrissebb trendeknek megfelelően nem találunk fizikai gombot, a kijelző fölött legfelül a hangszóró fémrácsa, a 0,3 megapixeles videócsevegő-kamera, egy állapotjelző LED, valamint a közelség- és fényérzékelő szenzor kapott helyet. A 7,9 milliméter vékony élek közül az alsón találjuk a microUSB csatlakozót, a felsőn az audió jacket, jobbra pedig a hangerőszabályzót és a bekapcsoló gombot. Ez utóbbiak a tesztpéldányon kissé lötyögnek, de ez csak tapintásuk során érződik, a használatukat szerencsére nem befolyásolja.

A felső élről a hátlapra rálógva találunk egy kipattintható fedelet, amely alatt a microSD bővítőkártya helye, valamint egy SIM foglalat is figyel. Igen, a Nav&Call név már elárulhatta, hogy ez a Koobe tablet egyrészt 3G adatkapcsolatra is képes, valamint az óriástelefonok és kis tabletek közötti határt elmosó új divatnak megfelelően telefonálásra is alkalmas. A hátoldalon ezen kívül még egy 2 megapixeles, vaku nélküli kamerát találunk – turistafotók készítésére teljesen rendben van, World Press Photo díjért meg úgysem tablettel indulunk.

Nézzünk akkor a hátlap alá – persze csak virtuálisan, hiszen a unibody készülékház a felső kis panel kivételével nem megbontható. Négymagos, 1,2 gigahertzes MediaTek MT8389 rendszerchip hajtja a tabletet, amely szerencsére már jóval gyorsabb és megbízhatóbb a belépő szintű eszközök Rockchip procijainál. 1 gigabájt RAM, 8 GB háttértár és egy PowerVR SGX544 grafikus vezérlő segíti a rendszerchip munkáját, amely összességében közepesen erős teljesítményt ad. A hétköznapi felhasználás (levelezés, böngészés, Facebook, dokumentumok szerkesztése) problémamentes, némi lassulás a legmodernebb játékok esetén tapasztalható.

Adatkapcsolatra egyrészt ott a fizikai megoldás az USB képében, de vezeték nélkül sem panaszkodhat az X8 Slim Nav&Call. A már említett 3G mellett WiFi 802.11 b/g/n modul, Bluetooth 4.0 és GPS is rendelkezésre áll.

A tableten a teszt időpontjában egy 4.2.2-es Android dolgozott, amely már kellően naprakésznek számít (mellesleg a Koobe gyakran frissíti is készülékei rendszerét, így esélyes később a KitKat érkezése). Nagyjából az alap Androidot kapjuk mindenféle kicsicsázott felület nélkül, ami személyes vélemény szerint egyáltalán nem probléma, így mindenki olyanra faraghatja, amilyenre szeretné, de közben nem kell öncélú átalakításokkal küszködnie. A néhány kis kiegészítés inkább funkcionális: egyrészt van az alsó sávon egy extra ikon, amivel ezt az értesítési sávot tüntethetjük el ideiglenesen (ezzel valamelyest kompenzálva a közepes felbontást), másrészt kapunk egy “lebegő” gyorsindító gombot is, amelyre rábökve egy felugró gyorsmenü jelenik meg a legfontosabb ikonokkal.

Valamelyest átalakították az alkalmazások közötti váltás kinézetét is, oldalra görgethető, nagy felületű képek között választhatunk. Szintén frappáns megoldás a virtuális billentyűzet kivitelezése, amely egy gombnyomással lekicsinyíthető és a kijelző aljának jobb vagy bal oldalához igazítható, így könnyebbé téve az egykezes használatot. A tableten a megvásárláskor is találunk pár előre telepített alkalmazást, a Skype mellett hazai versenyzők is akadnak a Táblamagazin, az Infonear és a MinDig TV képében.

A 3800 mAh kapacitású beépített akku általános használat esetén (böngészés, levelezés, YouTube, zenehallgatás), bekapcsolt WiFi és 3G mellett 5 óráig bírta, ezen némileg srófolhatunk akkor, ha a vezeték nélküli kapcsolatokat kikapcsoljuk, amikor nincs rájuk szükség, és a fényerőt is lejjebb vesszük, így majdnem 7 órás üzemidőt értünk el.

Összességében kifejezetten kellemes az összkép, amelyet csak néhány külső (lötyögő gombok, kissé gyenge hangminőség) és belső (kis felbontású, zajos kamera) tulajdonság árnyékolhat be. Ha azonban megnézzük a Koobe hivatalos, 45 ezer forintos árát, máris a helyére kerül minden: ennyiért ez egy teljesen korrekt, sokfunkciós eszköz, amit bátran ajánlhatunk azoknak, akik táblagép vásárlásában nem szeretnének, vagy nem tudnak kigazdálkodni egy csúcskészüléket.

Tetszett:

  • Kiváló ár-érték arány
  • Informatív, igényes csomagolás és használati útmutató
  • Sok funkció és adatkapcsolati lehetőség
  • Apró trükkök a felhasználói felületen

Nem tetszett:

  • Gyengécske kamerák
  • Halk, de éles hangszóró

Ajánlott videó

Olvasói sztorik