Tech

Tablettől tévéig: támad a Toshiba

A Toshiba a legkisebb kijelzőtől a legnagyobbig mindent bemutatott Berlinben.

Talán csak a telefon és az okosóra maradt ki a Toshiba újdonságai közül az IFA kiállításon. A héthüvelykes tablettől az UltraHD tévéig tart a sor, melyet alulról az Encore Mini táblagép nyit. Az Intel Atom Z3735G processzorral, Intel HD grafikával, 1 GB memóriával szerelt apróság a vékonyabb pénztárcákra is célozhat, hiszen kijelzője például csak 1024×600 képpont felbontású. A 0,3 megapixeles előlapi kamera mellett 2 megapixeles került a hátoldalra. Érdekes módon a beépített háttértár méretéről egyelőre nincs hivatalos információ, de annyi bizonyos, hogy akár 128 gigabájtos D/SDHC kártyával is bővíthetjük. A Windows 8.1 Bing keresős kiadása mellett előre telepített Office 365 és 1 terabájtos OneDrive tárhely is a csomag része. Az ár egyelőre nem ismert, de év végére legkésőbb megtudjuk, ekkor kerül ugyanis európai boltokba a tablet.

Bár a Google Chrome OS-t használó notebookok még közel sem olyan népszerűek, mint a windowsos társaik, a Toshiba nem adja fel, és 2015 elején villant egy új Chromebookot is. A 13,3 hüvelykes, full HD felbontású IPS kijelző mellett Celeron processzor és HD webkamera jellemzi a kifejezetten könnyű, mindössze 1,35 kilós eszközt, amelynek vevői 100 gigabájtnyi Google Drive tárhelyet is kapnak.

Laptopok közül a speciálisabb változat neve Satellite Radius 11, mely kifejezés a 360 fokban elforgatható érintőkijelzőre utal. A CL10-B ennek hagyományos változata, hagyományosan nyitható érintőkijelzővel. Nem erőgépek, inkább “utazó munkaeszközök”, középkategóriás Celeron és Pentium processzorokkal, melyhez a Radius 11-ben 4 GB RAM és 500 GB hagyományos merevlemez jár, míg a CL10B esetében 2GB RAM és 32 GB flash tárhely található. Az idei ünnepi szezonban érkező notebookok mindössze 1,1 kilót nyomnak, és szatén-arany színű fémes gépházban kelletik magukat.

A legnagyobb kijelzők felé vezető út végén a Toshiba UltraHD felbontású tévéi állnak. Az U jelzéső készülékek 2015 elején kerülnek boltokba, és egyrészt háttérvilágítást felturbózó CEVO Picture technológiával kelletik magukat, másrészt újfajta okos funkciókkal. A tabletekkel is használható MediaGuide Replay saját ízlésünk és tévénézési szokásaink alapján ajánl néznivalókat, a HEVC dekódolás miatt pedig gyakorlatilag bármilyen forrásból nézhetünk adásokat, internetes streameléstől USB-ig, akár másodpercenként 60 képkockás 4K minőségben.

Ha már nem ragaszkodunk a kis kijelző, nagy kijelző korlátokhoz, akkor találhatunk további újdonságokat is a Toshibánál. A Camileo X-Sports akciókamera egyértelműen a GoPro által meghatározott, strapabíró, könnyen kezelhető vonalat viszi, ehhez állványok mellett különféle tapadókorongos, csiptetős vagy akár bójás rögzítőket is kaphatunk. A mobil eszközök cincogó hangját pedig a kocka (TY-WSP52EU) vagy téglatest (TY-WSP54EU) alakú hordozható, vezeték nélküli hangszórókkal lehet felturbózni.

Munkatársunk a berlini technológiai kiállítás, az IFA helyszínéről tudósít. A Technet további, friss IFA-híreiért kattintson ide, a kiállítás mobilos újdonságait pedig a Mobilporton gyűjtjük folyamatosan.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik