Tech

Mától szűrni kell a diákok internetét

Egy új törvény értelmében szűrni kell az iskolák és könyvtárak internetforgalmát. A törvény azonban kissé szabadon értelmezhető.

Az iskolakezdéssel együtt egy olyan friss törvény is hatályba lépett, amely leginkább a diákokat érinti. A 2013. évi CCXLV törvény mától érvényes szabályozása szerint minden magyarországi köznevelési intézményben, valamint nyilvános könyvtárban olyan szűrőprogramokat kell alkalmazni, amelyek meggátolják a kiskorú internet-használókat abban, hogy bizonyos tartalmakat elérhessenek.

A törvény megfogalmazása több ponton kissé szabadon értelmezhető. A megfogalmazás szerint olyan oldalakról és szolgáltatásokról van szó, melyek “károsak lehetnek a kiskorúak lelki és értelmi fejlődésére nézve”. Ez alapvetően az erőszakot és a szexualitást közvetlenül, naturálisan ábrázoló tartalmakat jelenti, de emellett az intézmény saját hatáskörben dönthet úgy, hogy a szűrőprogram korlátozásait más témákra (például dohányzás, drogok, alkohol) is kiterjeszti. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ajánlása ennek megfelelően már szélesebb körű szűrésről beszél.

Az sem egyértelmű, pontosan milyen módszert kell alkalmazniuk az intézményeknek a szűrésre, a G Data szakértői szerint például a kulcsszó alapú listák egyedi készítése és naprakészen tartása kezelhetetlen terhet jelentene a rendszergazdák számára. A megoldást a vállalatok által már most is széles körben használt kategória alapú tartalomszűrés jelentheti, mely úgy működik, hogy egy független szolgáltató a weboldalakat előzetesen besorolja különböző kategóriákba. Így a rendszergazdáknak már csak azt kell eldönteniük, hogy az egyes kategóriákba tartozó weboldalakat felkeresését engedélyezik vagy tiltják az internetezők számára. A szakértők szerint az egyik legismertebb kategória alapú webszűrést biztosító szolgáltató a nemzetközi CYREN, melynek technológiáját a G Data mellett használja több más vírusirtócég, de a Google és a Microsoft is.

Az sem mindegy, ki állja a számlát: a tartalomszűrés bevezetése ugyanis jelentős anyagi terhet is jelenthet az érintett több ezer köznevelési intézmény és nyilvános könyvtár számára. Várható, hogy a kormányzat pályázati rendszerrel segíti majd, hogy a tartalomszűrésre kötelezett intézmények meg tudjanak felelni az előírásoknak, de a gyártók is igyekeznek akciókkal előállni. Itthon van már olyan vállalat, amely ingyen biztosít szűrést, a http://virusirto.hu/szuroprogram weboldalon jelentkezőknek a vírusirtók mellé ingyen jár tartalomszűrő megoldás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik