Tech

Teljesen kihalnak a plazmatévék

Egy újabb gyártó is elérkezettnek látja az időt arra, hogy végezzen a plazmatévé technológiával.

Míg nem is olyan rég tévévásárláskor még igen komoly dilemmát okozott, hogy plazma, vagy LCD modellt válasszunk, ez a kérdés mostanság egyre inkább okafogyottá kezd válni. Ennek háttérében az áll, hogy mostanság már egyre kevesebb vállalat gyárt plazmatelevíziót, és most kiderült, hogy az LG is szakítani kíván ezzel a technológiával.

Ha Hyun-hwoi, a vállalat szórakoztató elektronikai részlegének a vezetője azt nyilatkozta, hogy az LG hamarosan felhagy a plazmatévék gyártásával, és ezen szándékát hamarosan várhatóan egy hivatalos közleményben is megerősíti majd a cég. A mostanság már egyre inkább az OLED felé kacsintgató LG egyébként az a gyártó, mely a nagyok közül a legtovább kiállt a plazma technológia mellett, pedig már 2008-ban is azt pletykálták róla, hogy ki fog szállni ebből a szektorból.

A döntés háttérében vélhetően az áll, hogy az ilyen televíziók iránt mostanság világszerte egyre kisebb az érdeklődés, ezenkívül pedig egyre kevesebbet hasznot is termel a plazma iparág. Az sem elhanyagolható szempont továbbá, hogy miközben a televíziós piac egyre inkább az Ultra HD-re fókuszál, addig az ilyen, a Full HD-nél négyszer nagyobb felbontású paneleket nem képesek plazma változatban gyártani a cégek.

A nagy rivális Samsung idén november 30-án állítja le a plazmatévé gyártósorokat, az ily módon felszabaduló erőforrásait pedig az akkumulátor- és egyéb alapanyag gyártásra kívánja fordítani, a japán Panasonic pedig idén március végén hagyott fel a plazmagyártással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik