Tech

Pofátlan lehúzás: vigyázzon, nehogy bedőljön!

Ismét áldozatokat szed a "telefonkönyvi megjelenés"-ért komoly tízezreket kérő fura vállalkozás.

Több megkeresés is érkezett az elmúlt időkben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, miszerint ismét akcióba lendült a telefonkönyvi megjelenésért számlázó társaság. A Kft.-től névre szóló értesítés érkezik, miszerint a 2014-2015-ös Telefonkönyvben való megjelenésért 37400 forintot kell fizetnie a számla címzettjének. A hatóság ismételten felhívja a figyelmet, hogy amennyiben nem kívánunk élni a telefonkönyvi megjelenés lehetőségével, akkor a számlát ne fizessük be! A számlalevél alján, a vonalkód alatt egyébként ott szerepel ez a szövegrész “Fizetés önkéntes. Olvassa el a hátoldalon az ajánlat általános szerződési feltételeit”.

A számla hátoldalán apró betűkkel, az általános üzleti feltételek között is szerepel, hogy a fizetés önkéntes. Itt szerepel továbbá az is, hogy “A jelen ajánlat alapján a fizetés önkéntes. A Társaság és az Ügyfél közötti Szerződés az előterjesztett ajánlat elfogadásával, a befizetés ténye révén jön létre a jelen Általános üzleti feltételekben meghatározott feltételekkel”.

A számlát tehát senki sem köteles befizetni, aki kézhez kapja, ugyanis a szerződés csak a befizetéssel jön létre – esetleges panasz esetén érdemes bejelentést tenni a Gazdasági Versenyhivatalnál. Ez utóbbi hivatal egyébként 2013-ban már megállapította, hogy a Telefonkönyv Magyarország Kft. a 2011. decemberétől 2012. március 6-ig terjedő időszakban megtévesztő reklámozási gyakorlatot folytatott, amikor a potenciális ügyfelekhez eljuttatott küldeményei azt a látszatot keltették, hogy azok egy már megkötött szerződés alapján kibocsátott számlák. A céget ekkor közel 1,5 millió forintos bírság megfizetésére kötelezték, mely összeg azonban a jelek szerint nem rémísztette el tevékenységük folytatásától az elkövetőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik