Tech

Windows 9: már szeptemberben kipróbálhatjuk

Már csak néhány hetet kell várnunk arra, hogy feltelepítsük számítógépünkre a legújabb Microsoft OS-t.

A Windows 8-at nem éppen tegnap adta ki a Microsoft, és nyílt titok, hogy a redmondi székhelyű vállalat boszorkánykonyhájában már javában folyik az utód fejlesztése. Ez a jelenleg Treshold kódnevet viselő újdonság minden valószínűség szerint Windows 9 néven debütál majd a kereskedelmi forgalomban és hamarosan már ki is próbálhatjuk.

Bár a Windows 9 véglegesnek mondható változata előreláthatólag csak a jövő esztendő tavaszán fog elkészülni, a Microsoft már jóval hamarabb, idén ősszel megkezdi a szoftver széles körben történő tesztelését. Jól értesült források szerint a Windows 9 első publikus tesztverziója, vagy más néven techdemója várhatóan szeptemberben lát majd napvilágot, tehát néhány hét múlva már szabadon tesztelhetjük az új operációs rendszert.

Az új szoftver az előzetes információk szerint “alakváltó” képességekkel rendelkezik, vagyis képes felismerni, hogy pontosan milyen platformon fut, ezt követően pedig annak megfelelően alakítja magát. Tehát ha például az OS egeret és billentyűzet érzékel, akkor kapásból asztali számítógépes módban indul el. A Start gombot követően végre a Start menüt is visszahozó Windows 9 állítólag háromféle üzemmóddal rendelkezik: asztali, tablet és mobil, ezenkívül pedig a Windows Phone 8.1 okostelefon platformról már jól ismert Cortana digitális személyi asszisztens is a szerves részét fogja képezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik