Tech

Mérgező lehet a gyerekek buborékfújója

42 termékből 6 nem felelt meg az előírásoknak, és adott esetben veszélyes lehet.

A játékok a legkiszolgáltatottabb fogyasztókat, a gyermekeket célozzák meg, ezért indokolt e termékcsoport biztonságosságának fokozott és folyamatos ellenőrzése. A buborékfújóval való játék örömmel tölti el a kisebb gyermekeket az év minden időszakában, de különösen igaz ez a nyáron a szabadban eltöltött szünidő napjaira. A korábbi években megszaporodott a RAPEX rendszerben letiltott buborékfújók száma, valamint az elmúlt év során a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által lefolytatott, buborékfújókra irányuló vizsgálatok eredményei indokolták e termékcsoport ismételt ellenőrzésének lefolytatását. A vizsgálat elsődleges célja a mikrobiológiai tisztaság szempontjából nem biztonságos buborékfújók forgalomból történő kiszűrése volt.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy a vizsgált 42-féle termék közül 6-féle buborékfújó nem elégítette ki a vonatkozó szabályozást, ugyanis ötféle játékból volt kimutatható a megengedettnél magasabb összes élő mikrobaszám a buborékfújó folyadékból, egyféle termék a megengedettnél magasabb mikrobaszám mellett penészszám tekintetében is kifogásolható volt, illetve további egy buborékfújó esetén a folyadék rész penészszáma bizonyult nem megfelelőnek. Megjegyzendő, hogy az előzőekben felsorolt, 14%-os kifogásolási arányt képező termékeken túlmenően még kétféle termék esetén volt jelen kimutatható baktériumszám a játék folyadék részéből, azonban ezekben az esetekben a kiterjesztett mérési eredmény figyelembevételével még megfelelőnek lehetett tekinteni a termékeket.

 

Az összes élő mikrobaszám magas volta számos megbetegedés forrása lehet a termékben előforduló baktériumoktól függően, melynek súlyossága egyéntől, kortól, illetve érzékenységtől is függhet. A penészgomba mindemellett felső légúti panaszokat válthat ki, bőrgyulladást kelthet vagy különféle allergiás tüneteket okozhat. A gyakrabban előforduló penészgomba fajok akár szénanáthát, asztmát, tüdő mikózist is előidézhetnek, de megbetegíthetik a külső hallójáratot, az orrüregeket, szaruhártyát is, továbbá néhány faj a számára megfelelő környezetben (hőmérséklet, vízaktivitás, pH, stb.) úgynevezett másodlagos anyagcseretermék – mikotoxin – termelésére is képes, amely a szervezetbe jutva súlyos megbetegedést okozhat.

Buborékfujót azonban nemcsak a boltokban vásárolhatunk, hanem akár mi magunk is elkészíthetjük. Ehhez csupán langyos vízre, mosogatószerre, glicerinre és egy kis cukorra lesz szükségünk – a “titkos” receptből készített folyadékból kiváló minőségű buborékokat fújhatunk, ráadásul szuperolcsón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik