Tech

Kevésbé lesz idegesítő a Windows 9

A Windows 8 felületének átalakításai sokakat zavarnak: a következő változatban visszakozik a Microsoft.

A Windows felhasználók a rendszer 95-ös kiadása óta egy megszokott séma szerinti kezelőfelületet használhattak. Igaz, hogy a grafikai elemek (és persze a rendszer motorja és funkciói) folyamatgosan változtak, azonban mindenki már álmából felverve is tudta, hogy a bal alsó sarokban ott a Start menü, ahonnan minden telepített szoftvert és funkciót elér, az Asztalra kipakolt ikonokat azonnal megtalálja, és a Tálcán válthat az épp futó programok között.

Ezt rúgta fel egy határozott mozdulattal a Windows 8 megújult kezelőfelülete, ahol a tableteket és érintős monitorokat megcélozva egy teljesen új módszer került előtérbe a csempékkel és a kijelző oldaláról előhúzható, úgynevezett Charms menüvel. Igaz, hogy a klasszikus Asztalt is el lehetett érni egy kattintás után, de onnan hiányzott a Start menü, és az idegesítő Charms panel minden áldott alkalommal felbukkant, ha a felhasználó véletlenül a kijelző jobb szélére tévedt az egérrel. A Windows 8.1-ben és az azt követő szervizcsomagban ugyan finomítottak a változásokon (például egy “már-majdnem-Start menü” is visszakerült a klasszikus Asztalra), ám a jelek szerint a többség még mindig visszasírja az idegesítő újítások nélküli felületet.

Nekik lehet jó hír, hogy a szakmai portálokon felbukkanó információk szerint a redmondban készülő Windows 9 kezelőszervei némelyest hátat fordítanak a kéretlen újításoknak. A Thresold (azaz Küszöb) kódnéven fejlesztett rendszerbe visszatér a Start menü, amelyben ugyan megjelennek a legfontosabb alkalmazások csempe formájában is, de mellettük megkapjuk a megszokott programindító felületet is. Emellett pedig eltűnik a jobbról beugráló Charms panel is, melynek ikonjait mindig az aktuálisan futó programok fejlécébe helyezik át.

A Microsoftnak egyértelműen az a célja, hogy visszatérítse a Windows 8-ban csalódott felhasználókat, akik többsége még mindig Windows 7-et használ, és egy részük közben áttért alternatív rendszerekre, például Ubuntura (nem is beszélve azokról, akik gépüket is kicserélve Mac OS X-re váltottak). Az új Windows-t 2015 tavaszára ígérik, és persze a kezelőfelület mellett sok egyéb változás lesz benne, például virtuális munkaasztalok, de sejtéseink szerint a legnagyobb visszhangja mégis a klasszikus menürendszer visszatérésének lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik