Tech

Őrült ötlet: csak fröcskölj és máris kész a fotó

A fényképezőgép-gyártók időnként igen pihent ötletekkel rukkolnak elő - nincs ez másképp most sem.

A legújabb digitális fényképezőgépek menüjében sokszor meglehetősen furcsa funkciókat találhatunk: ilyen például a kisállat üzemmód, mely adott esetben külön macska és kutya opcióval bír, a gyerekek figyelmét hangi és képhatásokkal felhívó beállítás, no és persze a mosoly-, arc-, illetve pislogásdetektálás.

Ezek néha valóban fontos fejlesztések: a gyerekek (bizonyos kor felett) és a kisállatok tényleg nehezen fotózhatók, hiszen örökmozgók, elkalandozik a figyelmük. Egy felpörgött kétéves kiskölyök, vagy egy dilihoppos macska sosem fog nyugodtan beállni valamilyen nyugodt pózba, hogy könnyen lefényképezhessük, így szükség van olyan effektekre, amik pár másodpercig “leállítják” őket, és olyan technológiákra, amelyek még a gyorsan mozgó célra is ügyesen fókuszálnak. Most azonban van egy olyan fejlesztés, ami talán nem ekkora horderejű, viszont nyári fotóknál azért látványos segítség lehet.

Az Olympus a napokban védette le azt a szabadalmát, mely a látványos vízi témájú fotók megörökítését hivatott megkönnyíteni. A megoldás roppant egyszerűen működik, ugyanis a fényképezőgép teljesen automatikusan magától elkészíti a felvételt, amint azt érzékeli, hogy a fotózni kívánt témában vízfröccsenés látható. Ily módon pedig rendkívül könnyen megörökíthető lesz, ahogy a pici gyermekünk éppen a vízfelszínt csapkodja, vagy ahogy a haverok éppen a medencébe ugrálnak. Azt egyelőre nem tudni, hogy az őrült/zseniális szabadalommal pontosan mikor találkozhatunk majd a japán gyártó új fotómasináiban.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik