Tech

Minden riválisát leveri az új csúcsmasina

A Nikon legújabb profi tükörreflexes masinája bebizonyította, hogy csodákra képes a gyakorlatban.

A Nikon a D800, illetve a D800E közvetlen utódmodelljeként június végén jelentette be a keresztségben Nikon D810 nevet kapott vadonatúj tükörreflexes digitális fényképezőgépet, mely július közepén a boltok polcain is felbukkant. Az 1 millió forintos gép nemrégiben felkerült a DxOMark adatbázisába is, és kiderült róla, hogy jelen pillanatban nincs nála jobb képminőségű szenzorral felvértezett digitális fényképezőgép. Az újdonság az elérhető maximális 100 pontból 97-et zsebelt be, ily módon megelőzte a 96 pontos Nikon D800E-t, illetve a 95-95 pontos Sony A7R-t és Nikon D800-at. A D810 elsősorban kiváló színmélysége, illetve extrém széles dinamikatartománya révén nyűgözte le a tesztelőket, azonban megjegyzendő, hogy low-light ISO teljesítményével továbbra is a D800E a király.

 

A készülékben egy teljesen új fejlesztésű, 36,3 megapixeles felbontású CMOS képérzékelő teljesít szolgálatot, mely a D800E szenzorához hasonlóan nem rendelkezik aluláteresztő szűrővel. A nedvesség és por ellen védett magnéziumvázas újdonságban lévő full frame képérzékelő révén maximum 7360×4912 pixeles felbontású fényképek készíthetők, természetesen nemcsak JPEG, hanem akár RAW vagy TIFF formátumban is. A képfeldolgozásról ugyanaz a nagyteljesítményű Expeed 4 processzor gondoskodik, mely a nemrégiben debütált Nikon csúcsmodellben, a D4s-ben is fellelhető. DSLR fronton a D810 az első olyan modell, melynek fényérzékenységi tartománya ISO64-től kezdődik – az ISO-érték alaphelyzetben 12 800-ig, illetve kiterjesztett módban egészen 51 200-ig állítható.

A D4s-ből érkezett Multi-CAM 3500FX autofókusz-rendszer ötvenegy AF-ponttal rendelkezik és minden korábbinál gyorsabb és pontosabb élességállítást tesz lehetővé. A sorozatfelvevő maximális felbontás mellett 5 képkocka/másodperc sebességre képes, ellenben ha beérjük 15,3 megapixellel, akkor 7 fps a jutalmunk. Az új zár/tükörkamra mechanizmus csökkenti a rázkódást, így stabil képet és minimális elsötétedést eredményez a keresőben a nagy sebességű fényképezés közben, és lehetőség van az új elektronikus első redőny zár aktiválására is, amely minimalizálja a belső rezgéseket és csökkenti a mikroelmosódás kockázatát a finom részletek megörökítésekor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik