Tech

Mindentudó óriási munkatárs: Dell UZ2715H monitor teszt

dell-monitor-01 (dell, monitor, teszt,)
dell-monitor-01 (dell, monitor, teszt,)

Ha valaki olyan monitort keres, amin a multimédiás funkciók mellett a munka is hasonló hatékonysággal működik, a Dell 27 hüvelyknyi érvet sorakoztat fel maga mellett.

Szerkesztőségünkben járt a Dell “multifunkciós”, 27 hüvelykes monitora, az UZ2715H jelű szépség. A 27-es szám természetesen 27 hüvelykes képátlót jelent, és igen, ez a látható képméret, nincs csalás és ámítás, vagy trükközés a keret méretének beleszámításával. A 16:9 képarányú IPS panel felbontása 1920×1080 képpont.

A jellemző kontrasztarányt 1000:1-ben, a fényerőt 300 cd/m2-ben adja meg a gyártó. Ezt a legjobban úgy tudtuk “földközeli” módon kipróbálni, hogy alapbeállításon összevetettük egy másik gyártó monitorával, amelyhez hasonló referencia-adatokat adtak meg. Szabad szemmel is látható, hogy a Dell megjelenítője élesebb, kevésbé “maszatos” képet ad, tehát a kontraszt mindenképpen erősebb, a fényerővel nagyjából hasonló eredményt adott a két panel.

A fényes felület nélküli megoldás kifejezetten kedvez azoknak, akik állandóan a becsillanó lámpa- vagy napfény elől forgatják a monitorukat munka közben, bár persze ennek hátulütője a sérülékenyebb felület (igaz, egy ilyen monitort nem a pecsenyesütő mellé, vagy az építkezés külterületére vásárolnak sejtéseink szerint, tehát ez a félelem azért kevéssé megalapozott). A panel bevonata ráadásul állítólag 3H keménységű védelemmel lett ellátva, bármit is jelentsen ez, szóval a sérülékenység-parán lépjünk is túl.

A betekintési szög terén szintén valós a gyártó 178 fokos ígérete, a LED háttérvilágításos felület még a káva felől nézve sem veszít láthatóan a színmélységből és a kontrasztból. A 8 ms válaszidő talán hardcore játékosoknak lehet kissé kevés, bár néhány gyors képváltásokkal operáló játékkal is kipróbáltuk a monitort, és mi nem tapasztaltunk szellemképet vagy akadást.

Csatlakozók terén kifejezetten bőven méri az áldást a Dell: 2 HDMI (MHL) port és egy 1.2a verziós DisplayPort mellé egy hagyományos VGA csatlakozó is elgért a monitor hátulján, a talp mögötti mélyedésben – már csak egy DVI kellett volna ahhoz, hogy bátran bevihessük az ország összes munkahelyére, de igazából így sem lehet kompatibilitási gond sehol. Emellett két USB 3.0 letöltési és egy USB 3.0 feltöltési port (erre még visszatérünk), valamint egy kombinált fejhallgató-mikrofon jack található még az eszközön. A külső kezelőszervek szépen a fekete borításba ágyazva figyelnek a jobb alsó sarokban, kattintgatás nélkül, jól használható érintős megoldással. A monitor méretéhez jól illeszkedő, stabil fémtalp jár, amelyet oldalirányba ugyan nem lehet csavarhatni, de dönteni természetesen tudjuk, hátrafelé maximum 21, előrefelé pedig 5,5 fokban.

Az USB csatlakozók többek között a multimédiás funkciók kihasználására szolgálnak. A monitor felső káváján ugyanis helyet kapott egy 2 megapixeles, FullHD felbontásban rögzítő webkamera is. Ennek képminősége nagyjából középkategóriás, tehát poszterre szánt önarcképünket nem ezzel fogjuk leghatékonyabban elkészíteni, de nagyfelbontású videókonferenciához tökéletes az eredmény. A beépített hangszórókból szintén ne várjunk mozis szintű, elsöprő erejű hangorkánt, de munka melletti zenehallgatáshoz, alapvető multimédiás alkalmazásokhoz jól jön a tisztán szóló sztereó hangképző.

Érdemes még megemlíteni a környezettudatos kialakítást (ezt persze kissé nehézkesen tudtuk volna ellenőrizni, de a gyártó szerint káros anyagoktól mentes áramköri lapokkal, arzénmentes üveggel és higanymentes LED panellel készül a monitor, a külső borítás alapanyaga pedig negyedrészt újrahasznosított műanyag. A Dell Display Manager alkalmazáson keresztül viszont mi is örülhetünk az energiafogyasztást visszafogó PowerNap funkciónak, amely használaton kívül minimális fényerőre csökkenti, vagy alvó módba küldi a monitort.

Az UZ2715H összességében jó benyomást tett ránk, a szép kép mellé jól használható extra funkciók társulnak, ehhez mérten az átlagosan 110 ezer forint környékén fellelhető árszint is rendben van. Ha nagy kijelzővel, beépített multimédiás funkciókkal felvértezve szeretnénk dolgozni és munka után egy filmmel kikapcsolódni, az UZ2715H kifejezetten jó választás lehet.

Tetszett:

  • Munka-monitorhoz képest erős kontraszt és jó fényerő
  • Extra multimédiás funkciók
  • Szép kivitelezés

Nem tetszett:

  • Kissé lassú válaszidő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik