Tech

Nyert a közösségi városfejlesztő portál

Szabó Zsanett
Szabó Zsanett

2014. 07. 09. 16:02

Hamarosan elérhetővé válik a kozossegi városfejlesztést segítő alkalamzás. Design Terminál városfejlesztési pályázatának egyik nyertesével beszélgettünk.

A Design Terminál májusban hirdette meg Smart City Lab Budapest pályázatát olyan ötletek támogatására és megvalósítására melyek a városfejlesztés és a technológia kapcsolatának újragondolására adnak lehetőséget. Az egyik nyertest, a Budapest Dialog egyik alapítóját, Szerdahelyi-Németh Klárát kérdeztük.

A felhívásra mintegy 30 pályamű érkezett be. A jelentkezők a közlekedés-, víz- és városi zöld kategóriákban az érintett szolgáltatók, a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Vízművek, valamint a Főkert bevonásával és konzultációs segítségével pályázhattak. Három pályamunkát választott ki a zsűri, hogy támogassa az öteletek megvalósítását.

Hol tart most a fejlesztés?

A Budapest Dialog a Design Terminál által kiírt Smart City Lab pályázatra beadott koncepció, még nem létező platform. A pályázat keretében nyertünk finanszírozást a koncepció egy részének megvalósítására. A pályamunkánk alapján a Budapest Dialog – közösségi városfejlesztő portál prototípusának fejlesztését indítja el csapatunk. A fejlesztés a terveink szerint a Főkert Zrt. fenntartásában lévő területek, parkok közösségi fejlesztését, a lakossági ötletek és előremutató javaslatok fejlesztési folyamatokba való becsatornázását fogja támogatni a lakosság és a cég oldaláról egyaránt.

Mikor kezdtetek el azon gondolkodni, hogy létrehoztok egy ilyen appot? Mi volt az appropó?

A fejlesztési ötlet már a pályázat kiírása előtt, korábban megfogalmazódott bennünk, aztán a koncepció összeállítása során érett tovább. Gyakorlati munkámban önkormányzatnál, főépítészi irodában, városfejlesztési projektekkel, stratégiákkal foglalkozom. Látom, hogy ma – még ha már adottak is bizonyos jogszabályi keretek – mégis milyen nehéz a lakossági vélemények, fejlesztési ötletek becsatornázása a fejlesztési folyamatokba, vagy akár valódi megvalósítható projektekké való formálásuk.

Sokszor már az első lépésnél elakad egy-egy jó kezdeményezés, el sem jut az azzal foglalkozó kollégákhoz, arra, hogy egy közösség önkéntes munkáját esetleg anyagi felajánlását fogadni tudja egy hivatal, még kevesebb esély van. Pedig a társadalomban ott van a kezdeményező készség, a jó ötletek, amelyek megvalósításáért sokszor szívesen meg is mozdulnának az emberek. A másik oldalon pedig a döntéshozók sokszor igen nehéz helyzetben vannak, mert a fejlesztési elképzeléseikről nehéz releváns társadalmi visszajelzést kapni – tetszik-e a többségnek a projekt, vagy nem, ha igen, mégis hogy lenne igazán jó a megvalósítás… A Budapest Dialog ezekre a gyakorlati problémákra szeretne jól használható választ adni, segíteni a kölcsönös párbeszédet.

Hogyan működik a gyakorlatban? Mennyire kell ismerni azt, aki ráérne meglocsolni a paradicsomot míg nyaralunk? Hogyan találjuk meg?

Úgy tervezzük, hogy a rendszerben a regisztrációkor be lehet majd állítani bizonyos városrészeket, környékeket, amelyek különösen érdeklik az adott felhasználót. Egy-egy felhasználó a bejelölt környék alapján értesítést fog kapni az “ottani aktivitásokról”… Egy-egy fejlesztés érdekében a környékbeliek reméljük, hogy meg tudják találni majd az egy-egy projekt megvalósításáért közösen tenni akaró társakat.

A téli időszakban hogyan fog működni? Tervezetek valamilyen plusz menüt berakni a rendszerbe?

Terveink szerint a fejlesztési ötleteket természetesen télen is gyűjthetné a rendszer. A Budapest Dialog hosszú távon komplexen szeretne foglalkozni a várossal, azaz a városi zöldterületek fejlesztésén túl a város egyéb területeiről is szeretnénk majd fogadni a  javaslatokat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.