Tech

Feltalálták a spórolós okoslocsolót

Locsolni szerettek volna, de lejtős volt az udvar. Aztán bejött a képbe egy repülő meg egy okostelefon, és minden megoldódott.

A Droplet (csepp) egy intelligens lakossági locsolórendszer, ami geolokációs adatok, éghajlat és az öntözni kívánt növények típusa alapján kiszámítja, hogy mennyi vízre van szükségük, és mindig csak annyit locsol, amenynire szükség van. Az eszköz minden olyan tényezőt figyelembe vesz, ami befolyásolja az öntözési menetrendet, így spórolva a vízzel és az árammal.

Az ötlet egy Steve Fernholz nevű ember fejéből pattant ki, amikor megelégelte, hogy minden nap locsolnia kell az édesanyja lejtős kertjének növényeit. A kert annyira lejtett, hogy csak nagyon bonyolultan lehetett volna megoldani a föld alatti öntözőrendszer beépítését, így minden nap a megszokott módon, slaggal kellett locsolni a fákat. A feltaláló elgondolkodott azon, hogy milyen lenne, ha ezt a munkát mostantól egy robotizált öntözőrendszer végezné anélkül, hogy beépítésével fel kelljen túrnia a kertet. Állítása szerint a rendszer prototípusa egy távirányítós kisrepülő alkatrészeiből épült meg.

A locsoló működése nem túl bonyolult, a slag végére kell rögzíteni, majd beállítani a fent sorolt paramétereket. Ezek után a rendszer megkeresi magának a növényt, és meglocsolja.

Fernholz szerint a Droplet 90 százalékkal csökkenti a feleslegesen elfolyt víz mennyiségét, amivel évente 50 ezer forint körüli összeget tudnak megspórolni a felhasználók. Az intelligens öntözőrendszer több mint tízezer meteorológiai állomással van kapcsolatban Amerikában, ismeri a régióra jellemző talajmintákat, és mindent tud a növényekről. Természetesen okoseszközökkel irányítható és ellenőrizhető, az ingyenes appot pedig Playstore-ból és iTunesból is le lehet tölteni. Az Amazonon vásárolható meg kedd óta, az ára 300 dollár, vagyis körülbelül 70 ezer forint. Egyelőre csak Amerikában forgalmazzák, de éppen ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy márkaképviseletet nyissunk neki itthon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik