Tech

Jól fizet értünk az FBI

Ughy Márton
Ughy Márton

2014. 03. 27. 06:00

Bárcsak nekünk fizetne - a Microsoft állítólag milliós számlákat állít ki.

Korábban a témában:

Azt eddig is mindenki tudta, hogy az amerikai állam(i szervek) néha udvariasan megkérik a nagy tech-vállalatokat, hogy nyújtsanak némi besúgói szolgáltatást. És az sem újdonság, hogy ez érintett cégek pénzzel próbálták csillapítani az ezzel kapcsolatban érzett felháborodásukat.

Nos, a Syrian Electronic Army névre hallgató hacker-csoport állítólag sikeresen betört az FBI egyik alosztályához, ahol rátaláltak a Microsoft néhány számlájára. Egy 2012 decemberi például 145 ezer dollárról szólt, ami adatkérésenként száz dollárt jelent; ez a díjszabás 2013 augusztusára megduplázódott, ha hitelesnek fogadjuk el a dokumentumokat.

A Daily Dotnak nyilatkozó szakértők szerint nincs okunk kételkedni – már csak azért sem, mert (bár a részletekre akkoriban nem tért ki) a hackerek betörését a Microsoft is bevallotta.

Kétségtelen, hogy első ránézésre undorítónak tűnhet, hogy a Microsoft pénzt kér az FBI-tól (értsd: adófizetőktől), hogy adatokat szolgáltasson ki azokról az emberekről (értsd: adófizetőkről), akik egyszer már fizettek neki valamilyen szoftverért vagy szolgáltatásért, azonban így legalább marad valamilyen bizonyíték az állami szervek ilyetén működéséről.

Vagy ez sovány vigasz?

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.