Tech

Összeomlott az HBO Go a True Detectives évadzárója alatt

Túl népszerűnek bizonyult a HBO legújabb kultsorozatának vasárnapi befejező része: a HBO netes videostreamelő szolgáltatása órákra elérhetetlenné vált a nézők rohama miatt.

Úgy tűnik, a hagyományos tévézés mellett egyre erősődő alternatív, netes tévés szolgáltatások technikai fejlődése nem tud lépést tartani az érdeklődéssel, legalábbis a HBO streamelő szolgáltatása, a HBO Go belehalt a vasárnap esti True Deetectives évadzáróba. A streamet az élő adással egyszerre tették elérhetővé, a rendszer azonban nem bírta a terhelést, három és fél óra kellett hozzá, hogy rendeződjenek a viszonyok.

Természetesen a két faktor, a netes tévézési igény erősödése és a konkrét sorozat utáni érdeklődés egyszerre kellett ahhoz, hogy az összeomlás bekövetkezzen.

A True Detectives még a sikersorozatokat sorra halmozó HBO mércéje szerint is nagyon ütős lett, a kritikusoknak és a nézőknek is egyaránt nagyon bejött a két zseniális színész (Matthew Conaughey és Woody Harrelson) alakítása és a sorozat stílusa. Nic Pizzolato egyedi formavilágú krimije pedig nem egyszerű falat, akadozó, lassú tempója sokszor teszi próbára a nézők türelmet, nyelvezete pedig az amerikai nézők számára is elég nehéz.

A HBO nem hozott nyilvánosságra adatokat arról, hányan akarták online nézni az epizódot, de azt sem lehet tudni, általában mekkora a terhelés. Tovább nehezíti a csúcs becslését, hogy nagyon elterjedt az, hogy több felhasználó nézi ugyanazzal a jelszóval  az online adást, mivel ezt a HBO nem korlátozza (aki előfizet a kábeltévére, megkapja a jelszót, amit általában megoszt ismerőseivel).

Az eset nem egyedi, hasonló problémákkal küzdött pl. egy hete az ABC az Oscar díjátadó közvetítésekor illetve januárban a Golden Globe streamje is akadozott.

Úgy tűnik, a hagyományos tévétársaságok egyelőre nem képesek követni azt a trendet, hogy egyre több néző szeretné online követni a műsorokat, márpedig ez egy nem túl váratlan és bonyolult változás, és az is megjósolható, hogy nem lankad az érdeklődés a jövőben sem a kiemelt adások sokkal kényelmesebb online követésével szemben. Ráadásul egyre elterjedtebbek azok a hardverek, amik szintén a streaming szolgáltatásokat használják (Apple TV, Chromecast, Roku). A feladat pedig nem lehetetlen, a kimondottan internetre koncentráló Netflix pl. képes nagyobb technikai problémák nélkül  működni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik