Tech

Drónnal készült csodálatos felvételek delfinekről és bálnákról

Egy olyan látványos videó járja be a napokban a netet, ami a felhasznált technológia miatt eddig nehezen lett volna elkészíthető. Dave Anderson azt örökítette meg a drónnal készült felvételen, ahogy rengeteg delfin egy irányba úszik valami felé vagy valami elől.

A jelenség pontos magyarázata nem ismert, de várhatóan egyre több hasonló videót fogunk látni, mivel a tengeri állatok kutatásával illetve turisztikai célú bemutatásával foglalkozó szakértők kezdenek ráharapni a drónok új technológiájára.

A bálnák és delfinek drónokról történő megfigyelése aránylag újkeletű jelenség, amit természetesen a drónok technikai fejlődése tesz lehetővé. A hatóságok ugyan nem tiltják a módszert, de felhívják a figyelmet arra, hogy mivel védett állatokról van szó, azok zaklatása, sőt, viselkedésük bármilyen befolyásolása is tilos. Elméletileg a drón tökéletes eszköz egy ilyen megfigyelésre, de balesetek azért történnek, mivel a technológia új és még meg kell tanulni a megfelelő biztonságos használatát.

Éppen a videóban szereplő Dave Anderson vesztett el nemrég egyet eszközei közül, pedig saját testi épségét kockáztatva a hideg vízbe ugorva próbálta meg kimenteni a hajóantennába ütköző, majd vízbe zuhanó eszközt, eredménytelenül. Anderson 1700 dolláros quadrokopter drónokat használ, és a baleset óta vízben lebegésre alkalmassá alakítja őket. Az eszközök egyébként akkorák, mint egy modellhelikopter és mindössze 1-2 kilót nyomnak.

A drónok ma már kereskedelmi forgalomban is elérhetők, Anderson a képen látható DJI Phantom 2 Quadcopter drónt használja, ami egy GoPro Hero3 Black kamerával rögzít képet és hangot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik