Tech

Már arccal is lehet fizetni

Arcfelismerő (arcfelismerő, )
Arcfelismerő (arcfelismerő, )

Mostantól nyugodtan otthon hagyhatjuk a pénztárcánkat. Arcfelismerővel ellátott fizetési rendszert fejlesztett egy finn cég.

Akik mostanság kapták meg bankjuktól az új bankkártyájukat, tudják, hogy a legtöbb helyen már anélkül is fizethetnek, hogy át kellene nyújtaniuk a kártyát az eladónak. Elég csak hozzáérinteni a terminálhoz a kártyát, és már meg is történt a fizetés. Na jó, a PIN-kódot általában meg kell adni, de azért már így is sokkal gyorsabb a folyamat. Milyen kényelmes lenne viszont, ha szó szerint semmi másra nem lenne szükség a vásárláshoz, csak magunkra.

A finn Unigul nevű cég egy olyan fizetési rendszert fejlesztett, amely arcfelismerő szoftverrel van ellátva, és a vásárló azonosítása után kapcsolatba lép a bankszámlájával. Nem kell többé feltartanunk a sort azzal, hogy előkotorjuk a bankkártyát a táskánk aljáról, lehúzzuk a terminálon, beütjük a PIN-kódot stb. Mindössze annyi a teendő, hogy ránézünk a Uniqul tabletjére, majd miután az felismert minket, nyomunk egy OK-t.

A cég hamarosan telepíti az első ilyen fizető terminálokat Helsinkiben. A módszerrel az egyébként átlagos 30 másodperces fizetési idő 5 másodpercre csökkenthető. A szolgáltatás háromféle előfizetéses rendszerben működik majd. Havi 9 dollárért a világ bármely pontján használhatjuk majd a rendszert, havi 4 dollárért megjelölhetjük, hogy melyik városban és annak külvárosaiban fizetnénk az arcunkkal, havi 1 dollárért pedig megjelölhetjük a munkahelyünk és otthonunk körüli másfél mérföldes sugarú kört, ahol használni szeretnénk a rendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik