Tech

Nyomógomb lesz az érintőképernyőn

tablet táblagép (táblagép, )
tablet táblagép (táblagép, )

Egy új elektromechanikus polimer segítségével az érintőképernyős gépelés hasonló érzetet ad, mint a hagyományos, fizikai billentyűzeten történő pötyögés.

Aki rendszeresen, sokat gépel, tudja, hogy a mai érintőképernyős eszközökön korántsem olyan könnyű gépelni, mint a hagyományos eszközökön. Bármilyen jók is a virtuális billentyűk, mégsem ugyanolyan használni őket, mint egy tényleg lenyomódó, kattogó, fizikai visszajelzést adó igazit. Egyelőre pittyegéssel vagy pici rezgéssel próbálnak a gyártók olyan hatást kelteni, mintha valódi billentyűzetet nyomogatna a felhasználó, de most egy újfajta technológia, az elektromechanikus polimerek használata tényleg „nyomógomb”-érzetet adhat az érintős felületeknek is.

A Strategic Polymer Sciences által készített új polimerek szupervékony kis műanyagocskák, amelyek rugalmasak, könnyedén változtatják formájukat és hangot adnak ki, elektronikus jelekre adott válaszként. A polimerek mindössze 1,5 milliméter vékonyak, ami annyit jelent, hogy könnyedén használhatók lennének érintőképernyős eszközökön is. Tulajdonképpen ez annyit jelent, hogy amint hozzáérünk a képernyőn a virtuális billentyűhöz, ujjunk alatt megváltozna a billentyű formája, és ezzel olyan hatást keltene, mint amikor lenyomunk egy hagyományos billentyűt. Emellé kattanást is hallanánk minden egyes billentyű leütésekor. Ráadásul a hangot nem a tablet adná, hanem maga a billentyű, csak hogy tökéletes legyen az élmény.

Mostanra már elkészült az első olyan érintőképernyő, amin működik az új billentyűzet, és ami nagyon okos lépés volt a fejlesztőktől, hogy már ezen a prototípuson elérték, hogy ha épp nem akarunk gépelni, akkor a képernyő felülete ismét simává váljon, így nem foglalja el a kijelző felét a billentyűzet. Reméljük, hamarosan a gyártók is felfedezik maguknak ezt az eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik