Tech

Ez a világ elektronikai temetője

Naponta 1000 kamion hozza ide a világ e-hulladékát, melyet puszta kézzel, védőeszközök nélkül válogatnak szét. Alig van egészséges gyerek a környéken.

A világ elektronikai hulladékának fele minden évben Kínában landol, komoly környezeti károkat okozva a kelet-ázsiai országban – írja a greenfo.hu

Guiyu Kína Guangdong tartományában fekszik. Hajdanán négy kis falucska volt, amely azért állt össze, hogy itt dolgozzák fel a világ elektronikus hulladékát. Mára Guiyu már 52 négyzetkilométeren terül el, és 60 000 vállakozó foglalkozik a feldolgozással. Naponta több mint 1000 kamion érkezik ide a világ e-hulladékával. Eddig minimum 1,5 millió tonna e-hulladék végezte itt.

Mindent puszta kézzel, védőeszközök nélkül csinálnak. A primitív újrafelhasználási módszerek miatt a talaj és a levegő is katasztrofálisan szennyezett. A hajdani rizstermelő vidék földjében már semmit sem termelnek, még a vizet is kamionnal kell hozni. A gyermekek 88%-a súlyos ólommérgezésben szenved. Az ólom és réz szennyezettség 371-szer, illetve 115-szor nagyobb a megengedettnél.

Döbbenetes fotógaléria:

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik