Tech

Az év legjobb kütyüi

Tízes felsorolásunk teljesen szubjektív, hiányolja a sorrendiséget, s azokat a technikai jellegű micsodákat tartalmazza, amikért a legjobban lelkesedtünk egykor vagy most.

A kütyü, ami leelőzte Magyarországot

2007-ben jelent meg, sikere megkérdőjelezhetetlen, s idén már a hatodik generáció hódította meg a világot: az iPhone. Lehet utálni, vagy épp másfél napot sorban állni érte, szó nélkül elmenni nem lehet mellette.

iPad, de mini

Ha már Apple, már tavaly december óta pletykálták, s idén októberre tényleg megérkezett: az almás cég azon táblagépe, amely méretében az iPhone és a “rendes” iPad közé tartozik, a közel 8 colos képátmérőjű iPad mini. Vékony, könnyű, kedves és aranyos, érezhetően táblagép, s mégis gond nélkül szállítható, a mi szánk íze mégis keserű maradt, ugyanis hiányzik belőle a retina-kijelző. Ráadásul fogadni mernénk, hogy már lehetett volna neki, ahogy arra is, hogy a következő modell már tartalmazni fogja. Bővebben…

Microsoft felület

Ha már a táblagépeknél járunk, nem felejthetjük el a Surface-t, amely – legalábbis szerintünk – erős kezdés után gyors visszaesésnek esett áldozatul. A Microsoft sok mindent csinált nagyon jól, viszont épp eleget rosszul, hogy a magunk részéről egy tökéletesített modellt várjunk.

VíJú

Az oldalon ritkán fordul elő videojáték, a játékkonzolok svájcibicskája, a Wii U mellett viszont nem mehetünk el szó nélkül. A Nintendo fejlesztése egyszerre minden – házi, kézi, vezérlő és képernyő -, s bár ez a legtöbb esetben inkább visszafele szokott elsülni, valamiért a Wii U esetében mégis működik. Szerintünk.

A legjobb fotós

S ha már egyedi sikerről volt szó, egyértelműen illik az előbbi leírás a Lytro névre hallgató fényképezőgép, amely azzal tűnik ki a tömegből, hogy nem a megapixelek számára fókuszál, hanem a fókuszálásra. Szóviccet félretéve, a Lytro újítása, és egyúttal legütősebb funkciója, hogy ezzel a kattintás után is képesek vagyunk a kép élességén változtatni, vagyis egyazon képen megnézhetjük, mi történt az előtérben és a háttérben. Bővebben…

A Nokia csodafegyvere

Bár tavaly mutatták be, idén indult világhódító útjára a Nokia és a Microsoft szerelemgyermeke: a Lumia. Az okostelefon-családban akad olyan, amely az iPhone-nal versenyezne, de olyan is, amely a szerényebb pénztárcák gazdáit célozza. Az eredmény alapján azt mondanánk, égben köttetett a két vállalat szövetsége.

Málna Pí

Szintén tavaly bemutatott, s szintén idén megjelent a Málna Pí, vagyis a Raspberry Pi minimalisztikus számítógép, amelyet 7500 forintért árulnak és akár szuperszámítógépet is építhetünk belőle.

Térbennyomás

Hasonlóan sokoldalú az a technológia, amely az idei évben kapott igazán szárnyra, s semmi kétségünk nincs afelől, hogy a következő év(tized)eket meghatározza: a 3D-nyomtató, amivel varázskezeket, csokit vagy csőrt is lehet nyomtatni.

A kütyü, amit még fel kell találni

A 2012-es év legjobb nemlétező kütyüje díját a magunk részéről a Star Trek trikorderének adnánk, amelynek feltalálásáért milliókat ígérnek.

+1

Tizes listát ígértünk, s mégis csak kilencig jutottunk – az utolsót a nyájas olvasóra bízzuk: melyik kütyü volt még idénről emlékezetes?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik