Tech

Jósolni fognak a biztonsági kamerák

biztonsági kamera (biztonsági kamera, )
biztonsági kamera (biztonsági kamera, )

Egy új szoftvernek köszönhetően a megfigyelés és felvétel mellett már az egyes személyek cselekedeteinek előrejelzése is bekerül a kamerák arzenáljába.

A Carnegie Mellon University kutatói az Egyesült Államok kormányának pénzügyi támogatásával dolgoznak azon, hogy a biztonsági rendszerekből kivonják az emberi tényezőt. A Microsoft Kinectben és a Google önjáró autóiban használt technológiához hasonló módszerrel egy olyan program megalkotásán dolgoznak, amely első körben képes azonosítani egyes objektumokat; második lépésben viszont azt is megállapítani, hogy ezek az objektumok (mondjuk emberek) épp “rosszul” viselkednek-e, vagy eddigi viselkedésük alapján feltételezhető, hogy rosszul fognak viselkedni.

A szoftver fejlesztői szerint a program mind katonai, mind civil célok megvalósítására kitűnően alkalmas lehet. A program legnagyobb előnye az emberi megfigyelőkkel szemben persze az, hogy egyszerre lát mindent és mindenkit – a legijesztőbb része pedig az, hogy egyszerre lát mindent és mindenkit és téged is.

A projekt még állítólag nincs kész – de ehhez az is hozzátartozik, hogy a fejlesztés jelentős része a szigorúan titkos besorolás védelmét élvezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik