Tech

Már a számítógépek is zenét szereznek

A komponálás lehet a következő tevékenység, amit hamarosan a robotokra bízhatunk - a zenészeket legalábbis meggyőzte az Iamus névre hallgató program.


Nem egy szokványos zeneszerző.
(Fotó: Wikipédia)

Persze a számítógépek már évtizedek óta segítségére vannak a zeneszerzőknek műveik elkészítésében, de a komponálás során mindeddig az ember volt a szerző és a gép a segéd – a Málagai Egyetem programozói fordítottak ezen a kapcsolaton.

Fejlesztésük az Iamus nevű program, amely emberi beavatkozás segítsége nélkül képes zeneszerzésre. Az így született darabok ráadásul olyan jól sikerültek, hogy neves zenekarok és zenészek  – többek közt a Gustavo Diaz-Jerez zongoraművész és a London Symphony Orchestra – vonultak velük stúdióba.

Francisco Vico, az Iamust kifejlesztő csoport vezetőjének elmondása szerint amikor először hallották megszólalni a zeneműveket, az emberek alig hitték el, hogy a zenét egyedül számítógép szerezte. A program a hangok és az anyagok változtatásával “szerzi” a zenét, hasonlóan az emberi evolúcióhoz – tette hozzá.

S bár ízlés kérdésében nem illik vitatkozni, a magunk részéről egyelőre nem gondoljuk úgy, hogy az Iamus megközelítené a klasszikus szerzők zsenijét. Egyelőre.


A Hello World! a világ első számítógép alkotta zeneműve. (A darab 1:50-nél kezdődik.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik