Tech

Feltalálta a macskát a Google

cica-egér (cica, macska, egér, )
cica-egér (cica, macska, egér, )

Úgy tűnik, az internetes óriás titkos laborjában épített mesterséges agy ugyanúgy imádja a macskákat, mint egy átlagos YouTube-látogató.

A digitális elme ezer számítógépet, összesen 16 ezer processzormagot egyesít, melyek milliárdnál is több kapcsolatból álló neurális hálózatot létesítenek. Az alapvető cél annak bizonyítása lett volna, hogy a technológia egy adatkészletből képes mintákat azonosítani – például úgy is “meg tudja tanulni” felismerni az arcokat, hogy erre külön nem tanítják meg.

Mikor a mérnökök tízmillió, a YouTube-ról származó képpel kínálták meg a gépagyat, az úgy döntött, hogy első körben a macskák beazonosítását tanulja meg – gyakorlatilag rájött, hogy mi az a macska és mitől lesz macska egy macska. A New York Timesnak nyilatkozó Jeff Dean külön kiemelte, hogy a tréning során soha nem mutatták be a gépnek a macskákat. “Alapvetően feltalálta a macska koncepcióját.

S bár mókásnak tűnhet, hogy korunk egyik legfejlettebb digitális elméje ugyanúgy imádja a cicákat, mint az internetezők többsége, fontos észben tartani, hogy egyrészről nem kis teljesítményről van szó, másrészről viszont döntésében befolyásolhatta az is, hogy a YouTube-on rettentően sok a macskás videó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik