Tech

Mi történne, ha belenyúlnál egy részecskegyorsítóba?

A tudósoknak okozott némi fejtörést, de megvan a válasz – annyi biztos, hogy nem lenne kellemes.

A Sixty Symbols nevű YouTube-csatorna – melyet csak ajánlani tudunk – alapvetően tudományos és ismeretterjesztő témákat dolgoz fel.

A videók között találunk komolyabb témákat (legyen szó a káoszelméletről vagy a Higgs-bozonról) és könnyedebbeket is – ez utóbbiak közé tartozik az a felvétel, melyen az egyik néző roppant érdekes kérdésére próbáltak választ találni: mi történne, ha valaki bedugná a kezét a nagy hadronütköztetőbe?

Nos, az első körben megkérdezett fizikusoknak a képtelen kérdéstől hirtelen elállt a szavuk, úgyhogy a csatorna szerkesztői egyenesen a világ legnagyobb részecskegyorsítóját fenntartó Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) tudósaihoz fordultak.

A kérdésen ők is meglepődtek, egyvalamiben azonban mind egyetértettek: senki ne próbálja ki. A világ legdrágább kísérletében ugyanis egy milliméternél is vékonyabb protonsugár halad egy mágnesvasút vagy teherszállító repülőgép erejével – úgy kell elképzelni, mint egy roppant erős lézert, ami azonnal átégetné az említett kezet.

Ennyivel azonban nem úszná meg az ember, a végeredmény halálos lenne, mivel a vékony sugarat hasonló lendülettel kísérik elektronok és müonok, melyek nem kímélnék a test maradékát sem.


A jövőre való tekintettel tehát jegyezzük meg:
kés, villa, olló és részecskegyorsító gyerek kezébe nem való.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik