Tech

Számítógépes játék segít a lelki gyötrelmen?

Az Oxfordi Egyetem egy kutatócsoportja szerint a Tetris képes meggátolni a poszttraumatikusstressz-szindróma kialakulását.

A múlt héten bemutatott tanulmány szerint a legendás játék “kognitív vakcinaként” képes szolgálni, mivel – legalábbis a pszichológusok hipotézise szerint – olyan mennyiségben és minőségben veszi igénybe az agyat, hogy egyszerűen útját állja annak, hogy a traumatikus élmények rendesen rögzüljenek, így a későbbi PTSD okozta tünetek is enyhébbek.

Az Emily Holmes vezette kutatócsoport az előbbi megállapításhoz egy hatvanfős kísérlet eredményei segítségével jutott el. Ebben a résztvevők mindegyikének egy durva filmet kellett megnézniük – a jelenetek nagyrészt haláleseteket és egyéb szerencsétlenségeket mutattak. Az utolsó képkocka után harminc perccel a csoport harmada a Tetris kockáival játszhatott, harmada egy tízperces műveltségi teszten vett részt, míg harmada egyszerűen csendben kellett, hogy üljön.

A tesztalanyoknak az elkövetkező hétben naplót kellett vezetniük a borzasztó képsorok okozta stressz jelentkezéséről, az emlékbetörésekről és rémálmokról – a tetrises csoport átlag kettő, a csendesülős csapat átlag 4,5, míg a műveltségi tesztet kitöltők átlag 8 ilyen esetről számoltak be.

Természetesen egy hatvanfős, mindössze egyhetes kutatás még nem bizonyít semmit, mégis irányt mutathat a tudósok számára a PTSD – ha nem is kezelésével, legalább – meggátlásával kapcsolatban.

POSZTTRAUMATIKUSSTRESSZ-SZINDRÓMA (PTSD)

A PTSD-t általában háborús veteránokhoz szokták kötni, de a tünetegyüttes bármilyen nagyobb fizikai-lelki trauma átélése után előfordulhat – vonat- vagy repülőszerencsétlenség, autóbaleset, nemi erőszak túlélőinél, menekülteknél, akkor is előfordulhat, ha családtag az áldozat.

A traumatizáló eseményt a pszichológiai zavarban élő emberek újra és újra átélik emlékbetörések, rémálmok és rémisztő gondolatok formájában.

A PTSD-s személynél gyakori az érzelmi üresség érzése, az alvási zavarok, depresszió, szorongás, ingerlékenység és dühkitörések.

Jelenleg a poszttraumatikusstressz-szindrómát az élmények kontrollált körülmények között történő felidézésével, csoportterápiában kezelik. Nem elhanyagolható a gyógyszerek jótékony hatása, melyeknek szedése csökkenti a szorongást és az alvási zavarokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik