Tech

Évszázadokat digitalizál a British Library

Már elérhető a londoni British Library egyedülálló újsággyűjteményének egy része: a 18-19. századból négymillió oldal olvasható.

Az online archívum a könyvtár és a Brightsolid digitális kiadó együttműködésének eredménye. Az elmúlt egy évben a vállalat naponta nyolcezer oldalt szkennelt be a könyvtár 750 millió oldalnyi nyomtatott sajtóanyagából. A cél, hogy a következő tíz évben 40 millió oldalnyi, három és fél évszázadot felölelő periodikát tegyenek digitálisan elérhetővé.

A világ legnagyobb, 32 kilométernyi polcot beterítő újsággyűjteményének nagy része jelenleg csupán mikrofilmen vagy vaskos kötetetekbe fűzve böngészhető. A British Library reményei szerint a kereshető adatbázis a kutatók és egyetemi szakemberek egyik elsőszámú forrása lesz a jövőben.

Az első szakaszban digitalizált négymillió oldal nagy része a 19. századból származik: nagyszabású nemzetközi eseményekről, szokatlan balestekről, helyi bűncselekményekről és viktoriánus kori hírességekről számolnak be. A háborúról, éhínségről, bűnözésről és büntetésről szóló írásokat születési, illetve halálhírek, szappan-, kakaó- és lekvárreklámok, csodálatos gyógyulást ígérő, illetve kopaszságot “gyógyító” kezelések tarkítják.

Jelenleg a felhasználók ingyen kereshetnek, de a PDF dokumentumként feltöltött anyagokat csak fizetés után tölthetik le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik