Tech

Kiborg bogarakból megújuló energia

Egy csapat amerikai bogarakat használna áramforrásnak.

A Michigan Egyetem mérnökcsapata mintha megőrült volna, ugyanis legújabb tanulmányukban komolyan értekeztek kiborg bogaraikról.

Elméletük szerint ki kellene használnunk a rovarok biológiai energiáját, amely testük hőáramlásából és mozgásukból származik. Ők úgy tekintenek ezekre az apró állatokra, mintha miniatűr elektromos technológiai berendezések lennének.

Az egyik ötlet szerint áramot állíthatnának elő a Cotinis nitida fajhoz tartozó bogarak hátára szerelt apró napelemekből. A kinetikus – azaz mozgási energiát – pedig a bogarak szárnyának hihetetlen gyors csapkodásából nyernék, ezt alakítanák át villamos energiává, amelyet a rovar hátára szerelt akkumulátorba juttatnának.

A kísérletek szerint azonban egy bogár még mindig csak nagyon kevés 45 μW teljesítményre képes. (Összehasonlítás végett: ha az ember lépcsőn megy fel, körülbelül 200 W a teljesítménye.)

Ha pedig már kiborg bogarakról – tehát félig robot, félig „természetes” élőlényekről van szó – a mérnököknek az is eszébe jutott, mi lenne, ha pici kamerákat és gázérzékelőket szerelnének rájuk, továbbá idegi elektróda implantátumokkal távirányíthatóvá tennék őket, hogy jó katonai szolgálatot tehessenek.

A michiganiek tanulmánya a Journal of Micromecanica és Microengineering folyóiratban látott napvilágot. Az egyetemen egyelőre még tovább folytatják a bogaras fejlesztéseket, majd pedig kereskedelmi partnereket keresnek a kiborg bogarak piacra dobásához. Egy biztos: az állatvédőknek az ötlet valószínűleg nem fog tetszeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik