Tech

Nemzetközi modell lehet a magyar projekt

A Világbank támogatásával megvalósuló program eredményeként jelentősen javulhat a Duna és ezzel a Fekete-tenger vízminősége.

A projekt keretein belül egyrészt kiépítették a tápanyag-eltávolítási fokozatot az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telepen, ami lehetővé teszi a szennyvízben található nitrogén és foszfor eltávolítását; másrészt Gemenc és Béda-Karapancsa vizes élőhelyeinek rehabilitációjával javul a térség vízellátása, természetes módon nő a terület nitrogén- és foszformegkötő képessége, így annak vízjárása közelíteni fog a természetes állapothoz.

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén öt helyszínen változtattak: küszöbök, átereszek, zsilipek és vízvisszatartó műtárgyak épültek, valamint néhány feltöltődés alatt álló mellékágban végeztek kotrást. A cél az volt, hogy a hullámtérre kilépő vizek minél hosszabb ideig tartózkodjanak a Duna mellék- és holtágaiban.

Innovatív jellege miatt a beruházás modellként szolgálhat más országok hasonló projektjei számára, ezért külön figyelmet kapott az eredmények mérése, melyekből remélhetőleg a sikeresség mellett az is kiderül, hogy a két beruházás közül melyik számít költséghatékonyabbnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik