Tech

Mégse állítsuk vissza az órát?

Herman Gábor telekommunikációs mérnök szerint sok szempontból az lenne a legjobb, ha ma éjjel nem aludhatnánk egy órával többet.

Elmondása, de főleg méretes számításai szerint hazánk rossz időzónában tartózkodik és a greenwichi középidőhöz képest egy további órával kellene arrébb költöznie – vagyis a GMT+2 időzónába.

Hogy miért? Nos, röviden megfogalmazva arról van szó, hogy például nyáron bőven a napkelte után kelünk és bőven a napnyugta után nyugszunk, vagyis kvázi “feleslegesen” használunk lámpákat, mivel ha a szomszédos időzónába költöznénk, eggyel több órányi napfényünk lenne esténként – ami Herman Gábor szerint 6,8 milliárd forintos megtakarítást jelentene áramfogyasztásunk szempontjából.

Az összeget egyébként hihetővé teszi az, hogy 102-ről 172-re nőne azon napok száma az év során, melyeknél este nyolc után még van napfény.

Elmondása szerint elképzelése úgy lenne a legkönnyebben megoldható, ha valamelyik őszi óraátállításnál egyszerűen nem állnánk vissza.

Bár Herman javaslata elsőre kicsit furának tűnik, minket alapvetően meggyőzött. Persze nem tőlünk függ a megvalósítás, úgyhogy ma éjjel természetesen még egy órával többet alszunk. De hallgassuk meg az ötletgazdát:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik