Tech

VIGYÁZZ, SPAM: Lecsap a csalókra a Facebook

A közösségi oldal végre kezébe veszi a tapasztalatlanabb internetezők védelmét – csökkennek a lájkcsalók esélyei.

Többször beszéltünk már a Facebookra kirakott linkek veszélyeiről, és azokról az árulkodó jelekről, melyek alapján sejteni lehet az esetleges turpisságot. Kiderült már az is, hogy a Facebookon megjelenő minden hetedik videó linkje valamilyen átveréshez vezet, ráadásul a magyar csalók sem restek, ha a 800 millió tagot számláló közösségi oldalról van szó.

Természetesen a Facebook tisztában van mindezzel, azonban eddig legfeljebb a felhasználók okításával, figyelmeztetésével próbált segíteni – eddig.

A közösségi oldal ugyanis összeállt a Websense nevű biztonsági céggel, amelynek technológiája immáron lehetővé teszi, hogy a kattintás után azonnal ellenőrizzék, mit találni a link másik oldalán. A program megpróbálja kiszűrni a vírusokat, adathalászokat, botneteket és az internet egyéb rosszfiúit.

Persze a vírusirtóktól – működésükből kifolyólag – legjobb esetben is csak a gyors reakció várható el, vagyis mindig lesz olyan új és újabb csalás, amit nem tudnak teljesen kiszűrni, de ez a rendszer is több a semminél. A tapasztalatlanabbak számára pedig sokkal több.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik